Foto VRT archief

Na jarenlange onzekerheid over onderhoud graf cultdichter Jotie 'T Hooft doet Oudenaarde dat nu zelf

Het graf van cultdichter Jotie 'T Hooft uit Oudenaarde wordt vanaf dit jaar onderhouden door de stad zelf. Jarenlang was er commotie over wie de concessie had en wie het graf moest onderhouden. Daar is nu een einde aan gekomen: door het feit dat het graf op de lijst staat van funerair erfgoed, komt het onderhoud en de restauratie op de schouders van het stadsbestuur terecht.

Vier jaar geleden diende burgemeester van Oudenaarde Marnic De Meulemeester (Open Vld) al een aanvraag in bij de regering om het graf van Vlaams schrijver en cultdichter Jotie 'T Hooft te beschermen als monument. Dat heeft wat voeten in de aarde gehad maar het graf staat ondertussen op de lijst van beschermd funerair erfgoed. Daardoor komt het onderhoud van het graf automatisch bij de stad Oudenaarde terecht. 

Samenwerking met concessiehouder

Dit maakt een einde aan een jarenlange discussie over wie het graf nu moet onderhouden. Schepen Stefaan Vercamer (CD&V) legt uit: "Een aantal jaar geleden was er commotie omdat de toenmalige concessie van het graf verviel. Toen heeft een anoniem persoon de concessie overgenomen. Wij hebben dan contact opgenomen met die man."

Maar terwijl dat allemaal gebeurde, liep er al een procedure bij Vlaanderen om het graf te erkennen als funerair erfgoed. Daarmee staat het dossier op een soort inventarislijst: "Van zodra het op die lijst staat, is het zo dat de stad Oudenaarde automatisch de concessie en het onderhoud overneemt. Wij werken nu samen met de man die de concessie nog in handen heeft."

Restauratie kruis, graf en perk

De stad plant nu, samen met de concessiehouder, een restauratie van het graf: "We gaan het houten kruis, dat door weersomstandigheden aan het rotten is in de grond, restaureren. En het graf met witte rozen, en het perk errond, gaan we onderhouden. Jotie 'T Hooft zou dat zo authentiek willen gehouden hebben."

Jotie 'T Hooft zou het graf, met de witte rozen, zelf zo authentiek willen gehouden hebben
Schepen Stefaan Vercamer (CD&V)

De concessie begint in de loop van dit jaar nog te lopen. Dat betekent dat de stad het onderhoud al zeker voor de komende 30 jaar op zich neemt.

Wie was Jotie 'T Hooft?

Jotie 'T Hooft, die eigenlijk Johan Geeraard Adriaan 'T Hooft heette, stierf meer dan 40 jaar geleden in 1977. Hij stierf op 21-jarige leeftijd aan een overdosis cocaïne, hij was toen al verslaafd van in zijn tienerjaren. Hij was als kind opstandig en door zijn onhandelbare gedrag werd hij regelmatig van school gestuurd. Op zijn 17e verliet hij zijn ouderlijk huis en ging in Gent studeren aan de kunstacademie. Hij kwam ook daar in het drugsmilieu terecht.

Na een mislukte zelfmoordpoging, en nog jaren van in contact komen met drugs, trouwde hij in 1975. Dat gaf hem even een rustigere periode. Zijn schoonvader, die directeur was van uitgeverij Manteau, bezorgde hem een job als lector in het bedrijf. Zijn schoonvader zorgde er ook voor dat zijn eerste dichtbundel "Schreeuwlandschap" gepubliceerd werd op bijzonder jonge leeftijd.

Maar het druggebruik bleef zijn leven beheersen. Onder invloed mishandelde hij zijn vrouw die hem verliet. Uiteindelijk gaf hij zichzelf een overdosis cocaïne en pleegde zo zelfmoord. Hij is begraven op het kerkhof in Oudenaarde.

Bekende werken van de dichter en schrijver zijn onder andere: "Schreeuwlandschap" uit 1975,  "Junkieverdriet" uit 1976 -die meteen bekroond werd met de Reina Prinsen Geerligsprijs- en "De laatste gedichten" uit 1977. 

Meest gelezen