"We lopen achter op buurlanden": experts betreuren dat er nog niets is beslist over nachtwerk in e-commerce

De federale regering heeft voorlopig geen beslissing genomen om avond- en nachtwerk soepeler te regelen in de e-commercesector. Een gemiste kans, vinden experts, want internetbedrijven vestigen zich massaal in onze buurlanden en niét in ons land. "We lopen heel wat economische activiteiten mis omdat nachtwerk hier zoveel duurder is."

Avond- en nachtwerk in de e-commercesector: het was een van de moeilijke dossiers die op tafel van de regering lag tijdens de begrotingsgesprekken de voorbije dagen. Het was de bedoeling om avondwerk tussen 20 uur en middernacht goedkoper te maken, maar er kwam geen volledig politiek akkoord. Het dossier ging van de regeringstafel naar die van de sociale partners, het overleg tussen de werkgevers en werknemers in ons land. 

"Als er geen advies komt of er is verdeeldheid, dan komt het dossier weer op tafel van de regering", zei vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gisteren in "Terzake". "Er is nog geen wet, maar de oriëntatie - de richting die het moet uitgaan - is wel duidelijk."

Want dat er iets moet gebeuren, daarover is de regering het wel eens. De bedrijven waarbij we online allerlei zaken bestellen, vestigen zich momenteel vooral niét in ons land, maar wel in onze buurlanden, zoals Nederland en Duitsland. 

We zien met lede ogen veel logistieke activiteiten verliezen aan onze buurlanden

Professor Robert Boute, professor productie en logistiek management

"Als we 's avonds een pakje bestellen, willen we dat de volgende dag al krijgen. Dat betekent dat al die pakjes 's avonds en 's nachts moeten worden klaargemaakt", zegt Robert Boute, professor productie en logistiek management aan de KU Leuven en de Vlerick Business School, in "De ochtend" op Radio 1. "In ons land is het verschil tussen de loonkost overdag en de loonkost 's avonds te groot, zeker als je het vergelijkt met andere landen. En dus zien we met lede ogen veel logistieke activiteiten verliezen aan onze buurlanden."

Beluister hier het gesprek met professor Robert Boute in "De ochtend" op Radio 1

Dat laatste bevestigt ook Ive Marx, professor sociaal-economische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. "De e-commercebedrijven liggen als een hoefijzer rond ons land", zegt hij in "De ochtend". "De tijd dat we alles konden doen op weekdagen, tussen 9 en 16 uur is voorbij. Voor veel nieuwe jobs in de dienstensector is het nodig dat er 's nachts of in het weekend wordt gewerkt. Op dat vlak lopen we echt achter op onze omliggende landen."

De tijd dat we alles konden doen op weekdagen, tussen 9 en 16 uur, is voorbij

Ive Marx, professor sociaal-economische wetenschappen

"Je kan wel zeggen dat de regels in praktijk wel flexibeler zijn dan op papier", zegt Marx nog. "Officieel is werken na 20 uur verboden. Dat is uiteraard in de praktijk niet het geval, maar het is wel veel duurder dan in onze buurlanden. Het is normaal dat dit dossier naar de sociale partners gaat, maar eigenlijk had dat al veel langer moeten zijn gebeurd. Dit is geen nieuwe trend, we blijven hier achterlopen."

Professor Ive Marx analyseerde in "De ochtend" het begrotingsakkoord: van het nachtwerk voor e-commerce tot de langdurig zieken. Beluister het hier.

Robert Boute vraagt aan de sociale partners om het langere termijn-plaatje voor ogen te houden. "Uiteraard moeten we oog hebben voor de werknemers en voor hun wensen, maar als we niets doen, verliezen we veel economische activiteit. E-commerce wordt alleen maar belangrijker en is een groot deel van onze economische activiteit. We moeten ervoor zorgen dat we aantrekkelijk blijven voor die bedrijven."

Meest gelezen