M HKA krijgt nieuw gebouw op plaats van Hof van Beroep

Het M HKA, het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen, zal een nieuw gebouw krijgen op de plaats waar nu nog het Hof van Beroep staat. Dat heeft Vlaams minister-president en minister voor Cultuur Jan Jambon (N-VA) bekend gemaakt. Het huidige gebouw is te klein. Het nieuwe moet de nodige uitstraling krijgen om bezoekers uit binnen- en buitenland te trekken. Volgend jaar wordt een wedstrijd gelanceerd voor ontwerpteams. 

Het M HKA, een Vlaams museum, zal een nieuw gebouw krijgen een beetje verder dan de huidige plek aan de Waalse Kaai. Op de plaats waar nu nog het Hof van Beroep staat, zal over enkele jaren een nieuw gebouw verrijzen. Enkele jaren geleden werd de procedure om een nieuw gebouw te ontwerpen nog stopgezet, maar volgend voorjaar zal er een nieuwe wedstrijd gelanceerd worden voor ontwerpteams. 

"Meer ruimte nodig"

"Het gebouw moet meer open worden en er is ook veel meer ruimte nodig", zegt Jan Jambon. "Het gaat ook andere functies krijgen, zoals wetenschappelijk onderzoek, wat in het huidige museum bijna niet mogelijk was. Het voordeel van een nieuw gebouw te plaatsen is ook dat het museum niet zo lang hoeft te sluiten. Het kan open blijven in het oude gebouw tot het nieuwe klaar is."

Over wanneer het nieuwe gebouw af moet zijn en hoeveel het zal kosten, wil Jambon zich nog niet uitspreken. "Er zijn budgetten vrijgemaakt binnen het meerjarenplan van Vlaanderen, maar het ontwerpteam moet nog aangesteld worden. Het is nog veel te vroeg om te zeggen wat het zal kosten. Het budget kan ook nog evolueren, dat is nog niet in beton gegoten." Enkele jaren geleden werd alvast 65 miljoen euro vastgelegd. Er wordt naar gestreefd om in 2024 het gebouw van het Hof van Beroep te slopen.

Dat is fantastisch nieuws voor het Zuid, maar ook voor heel Antwerpen

Annick De Ridder (N-VA), schepen voor Stadsontwikkeling

De stad Antwerpen is alvast verheugd met de Vlaamse plannen. "We zijn opgetogen dat het M HKA op het Zuid blijft", zegt schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA). "Dat is een uitdrukkelijke vraag van de buurt ook. We hopen op een pareltje, op een unieke locatie ook: tussen de heraangelegde Scheldekaaien en het nieuwe park op de Gedempte Zuiderdokken. Dat is fantastisch nieuws voor het Zuid, maar ook voor heel Antwerpen."

Voor het nieuwe museum er komt, moet de stad een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) opgesteld worden. Begin 2022 zal er al een eerste informatiemoment zijn voor de buurt. In 2023 moet dan het openbaar onderzoek plaatsvinden, zodat het RUP eind 2023 definitief klaar zou moeten zijn.  

We zijn buurtbewoners. We hebben ook nu al symbolisch gezegd dat er een vooropening komt, alleen voor de buurt

Bart De Baere, directeur M HKA

"Het is fijn om te zien dat de stad het project nu echt mee trekt", zegt Bart De Baere, directeur van het M HKA. "Ze beseffen nu heel duidelijk, terecht ook, dat ze iets nodig hebben op het Zuid. Aan de ene kant heb je het nieuw Zuid en aan de andere kant de oude kernstad. Het Zuid heeft een signaal van grootstedelijkheid nodig en daar gaat de stad ook mee voor."

"We willen ook de buurt meer betrekken, van het begin tot aan de opening. We hebben nu  al symbolisch gezegd dat er een vooropening komt, voor de opening, alleen voor de buurt."

Meest gelezen