Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Mapucheconflict loopt uit de hand: Chileense president roept noodtoestand uit

In Chili heeft president Sebastián Piñera de noodtoestand afgekondigd. Dat doet hij om het leger te kunnen inzetten bij gewelddadige protesten in het zuiden van het land. Achter de protesten zit een radicale tak van de inheemse Mapuchebevolking, die al jaren strijdt voor meer autonomie en voor het herstel van hun land.

In Chili is de noodtoestand uitgeroepen door een golf van gewelddadige protesten in het zuiden van het land. Maar ook in de Chileense hoofdstad Santiago is het onrustig, nadat zondag een vrouw om het leven is gekomen tijdens een confrontatie tussen veiligheidstroepen en demonstranten. Hierbij raakten ook 17 mensen gewond. De protesten werden georganiseerd naar aanleiding van "Día de la Raza", een dag waarop de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus wordt herdacht. 

In het zuiden van Chili worden geregeld huizen en voertuigen in brand gestoken. De 71-jarige president vindt dat de 4 provincies sterker moeten optreden tegen "drugshandel, terrorisme en georganiseerde misdaad door gewapende groepen", en dat onschuldige burgers en politieagenten hiervan het slachtoffer zijn.

De politie moet het leger kunnen inschakelen tijdens rellen

Chileense president Sebastián Piñera

Door de noodtoestand kunnen veiligheidstroepen het leger inzetten in 4 provincies van de zuidelijke regio's Biobio en Araucania. "De politie moet het leger kunnen inschakelen tijdens rellen", zei Piñera gisteren in een toespraak. Ook mogen Chilenen in de zuidelijke regio's niet meer op straat komen om te betogen.

Het bevel van de president kan maximaal 15 dagen duren, en kan met instemming van het Congres met nog eens 15 dagen worden verlengd. De Mapucheleider, Aucán Huilcamán, wil dat de president de noodtoestand weer intrekt. Hij benadrukt dat de inzet van het leger het Mapucheconflict verder zou kunnen intensiveren, en hij betreurt de gewelddadige aanpak van de politie tegen de betogers.

Archiefbeeld van een vertegenwoordigster van de inheemse Mapuche met in haar handen de Mapuchevlag.
AFP or licensors

Wie zijn de Mapuche?

Achter de aanvallen zou een radicale tak van de Mapuchebevolking zitten. De Mapuche strijden al jaren voor meer autonomie en voor het herstel van hun land, dat nu in handen is van private boerderijen en houtkapbedrijven. De Mapuche zijn de grootste inheemse groep van Chili, met ongeveer 1,7 miljoen inwoners van de 19 miljoen inwoners in het land. De helft van hen woont in arme plattelandsgemeenschappen.

Meest gelezen