foto: Radio 2

Hasselaren die sneuvelden tijdens 'vergeten Koreaanse oorlog' na 70 jaar eindelijk gehuldigd

Op de Hasseltse begraafplaats Kruisveld werd vandaag een bloemenhulde georganiseerd voor drie Hasseltse soldaten die 70 jaar geleden sneuvelden in de Koreaanse oorlog. De drie graven werden geëerd met een Belgisch gedenkplaatje. Ook op andere plaatsen in het land werd vandaag stilgestaan bij landgenoten die sneuvelden in deze “vergeten oorlog”, in het totaal waren dat er 106.

Naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de belangrijke slag om Haktang-Ni organiseerde het War Heritage Institute woensdag over heel het land herdenkingsplechtigheden. “De meeste mensen weten niet dat er ook in onze stad drie gesneuvelden van de Koreaanse Oorlog liggen, op de begraafplaats Kruisveld”, begint burgemeester Steven Vandeput (N-VA). “We hebben deze personen herdacht omdat we als stadsbestuur veel waarde hechten aan historische gebeurtenissen. We erkennen deze graven als oorlogsgraf, wat betekent dat ze eeuwigdurend bewaard en onderhouden zullen worden.”

Slag in Haktang-Ni

“Het Belgisch-Luxemburgse Bataljon dat vocht in Korea dwong veel ontzag en respect af bij de geallieerde troepen”, vertelt Willy Theunis, voorzitter van Ons Elfde. “Voor dapperheid en voorbeeldig gedrag werd het bataljon beloond met zes eervolle vermeldingen, waaronder een Amerikaanse en een Koreaanse. Deze eervolle vermeldingen werden onder meer verdiend tijdens de slag in Haktang-Ni in 1951, waarbij een van de Hasselaren die we vandaag herdenken om het leven kwam. De andere Hasselaren die hier begraven liggen zijn Albert Claes en Freddy Claesen. Dankzij deze strijders zal onze stad een blijvende link hebben met deze oorlog." 

Meest gelezen