Private eigenaars planten steeds vaker bossen aan in Oost-Vlaanderen: "Dubbel zoveel als het jaar ervoor"

Vorig jaar is in Oost-Vlaanderen twee keer zo veel bos aangeplant door private eigenaars in vergelijking met 2019.  En dat heeft verschillende redenen. Zo krijgen private eigenaars financiële steun van zowel Vlaanderen als de provincie per hectare bos dat ze aanplanten.

Uit cijfers van Bosgroep blijkt dat private eigenaars uit de provincie Oost-Vlaanderen steeds vaker bos aanplanten. Vorig jaar hebben ze 2 keer zo veel bos aangeplant in vergelijking met 2019. Volgens Lotte De Nevel van bosgroep Oost-Vlaanderen komt dat door de extra financiële steun van zowel Vlaanderen als van de provincie. "Mensen die willen bebossen krijgen 25.000 euro per hectare die ze aanplanten", klinkt het.

Nog hogere verwachtingen voor 2021

De Nevel verwacht dat private eigenaars dit jaar nog meer gaan aanplanten, zo'n 32 hectare in totaal. Dat zou 3 keer zoveel zijn in vergelijking met 2019. En daar heeft ook corona iets mee te maken, denkt ze. "Mensen zijn zich bewuster geworden van het belang van bossen."

Bosgroep Oost-Vlaanderen ondersteunt ongeveer 2.500 boseigenaars in de provincie, goed voor bijna de helft aan oppervlakte van privaat bos. Daarnaast heeft Vlaanderen er enkele bosdomeinenen en beheert ook Natuurpunt ook heel wat bosgebied in de provincie.

kasto80

Meest gelezen