Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Rijkste landen willen Afghanen helpen zonder taliban te steunen

Leiders en vertegenwoordigers van de G20-landen benadrukken tijdens een spoedzitting dat het belangrijk is om Afghanistan te steunen, zonder dat dit betekent dat hiermee de taliban erkend worden. In de G20 zijn de 19 grootste nationale economieën en de Europese Unie vertegenwoordigd.

Tijdens een virtuele top over de verslechterende economische en humanitaire situatie in Afghanistan beloofden de G20-landen werk te maken van humanitaire hulp via onafhankelijke internationale hulporganisaties.

Gesprekken met de taliban zijn onvermijdelijk en noodzakelijk, aldus de Italiaanse premier Mario Draghi, die momenteel tijdelijk voorzitter is van de G20. "Alle G20-leiders moeten contact hebben met de taliban, maar dat betekent niet dat de taliban erkend worden als de regering van Afghanistan."

Alle G20-leiders moeten contact hebben met de taliban, maar dat betekent niet dat de taliban erkend worden als de regering van Afghanistan

Mario Draghi, Italiaans premier en tijdelijk G20-voorzitter

Die politieke erkenning van de taliban is volgens Draghi nog ver weg. De G20-landen waren het eens dat de Afghaanse machthebbers eerst de mensenrechten en vooral vrouwenrechten moeten erkennen. "De taliban worden beoordeeld op wat ze doen en niet op wat ze zeggen", benadrukte de Italiaanse premier.

Voorlopig compromis

In de aanloop naar de G20-bijeenkomst had de Europese Unie al een steunpakket van 1 miljard euro voor Afghanistan en de buurlanden aangekondigd om een verdere humanitaire crisis te voorkomen. 

Behalve de EU-leiders namen ook de Amerikaanse president Joe Biden, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Indiase premier Narendra Modi deel aan de virtuele zitting. Grote afwezigen waren de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping.

Tot nog toe leken de politieke leiders verdeeld over de aanpak van de crisis in Afghanistan. Sommige landen zien humanitaire hulp en politieke erkenning als een middel om druk uit te oefenen op de taliban. Volgens EU-Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen mag de Afghaanse bevolking niet collectief worden gestraft door hen geen hulp te bieden. De G20 lijkt nu een voorlopig compromis te hebben gevonden.

Dreigende humanitaire ramp in Afghanistan

Na vier decennia van conflict en ernstige droogte is Afghanistan er barslecht aan toe. Verschillende internationale organisaties hebben gewaarschuwd voor een humanitaire ramp. Hierdoor zullen nog meer Afghanen beslissen om hun land te verlaten en als vluchteling hun heil te zoeken in het Westen.

Met de val van Kaboel in augustus kwam de Afghaanse economie bijna volledig tot stilstand. Ook de buitenlandse hulp, waar het land heel afhankelijk van is, droogde op. Sinds de taliban weer aan de macht zijn, is de voedselbevoorrading problematisch en dreigt een hongersnood. 

Volgens VN-baas António Guterres zijn er grote tekorten aan zowel medicijnen als voedsel. Hij noemde de huidige situatie kritiek en zei dat er nu iets moet gebeuren. Bovendien verlamt een bankencrisis het bedrijfsleven in het land. 

Vluchtelingenstroom tegenhouden

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan maakte zich tijdens de top zorgen over een mogelijke nieuwe golf van vluchtelingen uit de regio. Hij benadrukte dat Turkije, dat al meer dan 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt, een toevloed uit Afghanistan niet aankan en hij waarschuwde de EU-leiders om zich voor te bereiden op meer migratie.

Ook de aanpak van de aanhoudende terreurdreiging in Afghanistan stond hoog op de agenda van de G20. De taliban is al verschillende keren aangevallen door Islamitische Staat Khorasan (ISIS-K). De voorbije dagen hebben vertegenwoordigers van zowel de EU als de VS in Qatar informele gesprekken met de taliban gevoerd over de kwestie. Maar de taliban hebben samenwerking met de VS en andere landen in de strijd tegen terrorisme uitgesloten.

Meest gelezen