Schachtenverkoop behoort tot verleden in Leuven: "Verwelkomen van nieuwe studenten moet positief verhaal zijn"

De Leuvense studentenkringen organiseren niet langer schachtenverkopen. De studentikoze verkoop per opbod van nieuwe studenten wordt in het nieuwe doopcharter geschrapt. In de plaats daarvan kunnen nieuwe studenten een peter of meter krijgen. 

Ook de toewijzing van een peter of meter kan niet per opbod, noch door betaling van pakweg drankbonnetjes, noch op manieren die kunnen leiden tot onderscheid op basis van geslacht, uiterlijk of huidskleur. Zo staat het letterlijk in de nieuwste versie van het Leuvense doopcharter dat studentenkringen, de universiteit, hogescholen, de stad en de politie samen ondertekenden.  

Warm gevoel

"Het verwelkomen en dopen van nieuwe studenten moet een positief verhaal zijn waarop je met warme gevoelens kan terugkijken", zegt Luc Sels, de rector van de KULeuven. "Dat moet kunnen gebeuren zonder vernedering, zonder barrières om erbij te mogen horen. Het schrappen van de schachtenverkoop was een eerste noodzakelijke stap. De komende tijd  gaan we dat brede besef via overleg omzetten in een gedragen en duurzame visie op dopen en welkomstactiviteiten", aldus de rector.

Doopcharter

Zoals elk academiejaar krijgen de nieuwe presidia van studentenkringen het Leuvense doopcharter ter ondertekening voorgelegd. In het doopcharter worden duidelijke afspraken gemaakt over de doop- en welkomstactiviteiten. Zo wordt vanaf dit jaar dus de schachtenverkoop geschrapt. Alle kringen hebben intussen het doopcharter ondertekend.

Naast de kringen, zijn ook de studentenclubs bij het overleg betrokken. De clubs zijn onafhankelijke verenigingen, verspreid over heel Vlaanderen, die vaak studenten van verschillende universiteiten en hogescholen onder hun leden tellen. 

De meisjesclubs, gegroepeerd in het MeisjesSeniorenKonvent, hebben het doopcharter al ondertekend. Ook de eerste jongensclubs hebben het ondertekend. De partners van het doopcharter zijn hoopvol dat de andere jongensclubs dat in de komende dagen ook nog zullen doen.

Proces Reuzegom

Momenteel moeten achttien leden van de voormalige studentenclub Reuzegom zich verantwoorden voor de rechtbank voor de dood van Sanda Dia. 

De student overleed na een extreem doopritueel van de studentenclub. De KU Leuven heeft zich benadeelde partij gesteld in de zaak.

Meest gelezen