Tim Vandenput (Facebook)

Bijgebouw van huis staat op instorten na rioleringswerken: "Waarschijnlijk door verlagen van het grondwater"

Een schuur op de hoek van de Weemstraat en de Tenboslaan in Hoeilaart staat op instorten. Het bijgebouw van een huis begon te verzakken tijdens rioleringswerken. Die werken liggen intussen stil en het verkeer wordt omgeleid tot de schuur kan worden afgebroken. De woning zelf raakte niet beschadigd.

"Ik kreeg vorige week al telefoon van watermaatschappij Aquafin om te melden dat er tijdens de werken scheuren waren ontstaan in het bijgebouw van de woning", vertelt burgemeester Tim Vandenput. Aquafin legt momenteel een nieuwe riolering aan in de straat. Voor die werken heeft het bedrijf het niveau van het grondwater laten zakken. "En daar is het wellicht misgelopen. Gisteren kreeg ik opnieuw telefoon van de brandweer. De eigenaar van het gebouw had hen laten weten dat het bijgebouw nog verder was gescheurd. Nu is er echt instortingsgevaar. Als de schuur instort, kom dat op de openbare weg terecht, dus we hebben de straat daar afgesloten voor het verkeer zodat niemand in gevaar komt."

Grondwater weggepompt

Volgens de burgemeester kon Aquafin niet anders dan het grondwater in de straat laten zakken. "Er zijn in dit gebied veel kleine grondwaterbronnetjes. Om de riolering te vervangen moet de aannemer in droge grond kunnen graven. De schuur is oud en heeft weinig funderingen. Daardoor is ze beginnen te verzakken." Intussen heeft de burgemeester beslist dat de schuur moet worden afgebroken. "We zijn nu op zoek naar aannemers. De verzekeraar van Aquafin moet nog akkoord gaan met de afbraakkosten. We hopen dat het gebouw midden volgende week kan worden afgebroken", aldus Vandenput. De bewoner van het hoofdgebouw voelt zich veilig en kan in tussentijd in zijn huis blijven wonen.

Meest gelezen