Radio 2

Soepeler coronabeleid moet Britse toeristen doen terugkeren naar West-Vlaanderen

Open VLD-kamerlid en schepen Jasper Pillen uit Brugge roept de regering op om de coronaregels voor Britten minder streng te maken. Op dit moment komen bijzonder weinig Britten naar onze provincie. Dat is verontrustend voor de toeristische sector, want de herfstvakantie en de herdenkingen op Wapenstilstand komen dichterbij.


Volledig gevaccineerde Britten moeten nog altijd een test ondergaan vooraleer ze naar België kunnen reizen. “Het toerisme naar onze kunststeden zoals Brugge of naar de Westhoek lijdt daar sterk onder”, zegt kamerlid en Brugs schepen Jasper Pillen (Open VLD). Hij vindt dat er dringend een soepeler testbeleid nodig is voor Britten om België in te komen. “Het doel moet zijn om Britten tegen de herfstvakantie en Wapenstilstand eenvoudig ons land te laten bezoeken”.

De combinatie van de Brexit en de coronacrisis zorgen ervoor dat Britten moeizaam ons land in kunnen reizen. Brexit maakt van het Verenigd Koninkrijk een zogenaamd derde land. Samen met covid-19 zorgt dat ervoor dat Britten naast hun vaccinatiecertificaat ook een negatieve PCR-test moeten voorleggen. Dat kan een financiële aderlating zijn voor het toerisme in de Westhoek en Brugge, zegt Jasper Pillen. “De herdenkingsdagen en -plechtigheden staan voor voor de deur. Britse toeristen zakken normaal massaal af naar ons land. Dit jaar dreigen ze af te haken door alle administratieve rompslomp die komt kijken bij een reis naar ons land. Ook in Brugge blijven de Britten massaal afwezig.”

lees voort onder foto

 

Facebookpagina Jasper Pillen

Eerder werkten Spanje en Frankrijk al een alternatieve regeling uit ten aanzien van de Britten. Die regeling zorgde ervoor dat het toerisme en meer bepaald het herdenkingstoerisme gevrijwaard bleef. Kamerlid Pillen verzoekt de federale regering hetzelfde te doen: “België moet de Spaans-Franse werkwijze volgen zodat we Britse toeristen en scholen een versoepeling kunnen garanderen. Op die manier kunnen ze toch nog een reis naar hier plannen. Het toerisme leed hard door covid. Het is tijd om het nu terug alle kansen te geven” zegt Jasper Pillen.

Meest gelezen