VRT

Vandaag voor een gesloten deur bij winkelketen Lidl? Personeel staakt tegen hoge werkdruk: "Stop met elke dag promoties"

Meer dan 100 van de 300 winkels van supermarktketen Lidl zijn vandaag gesloten als gevolg van een staking. Het personeel heeft spontaan het werk neergelegd omdat ze vinden dat de werkdruk te hoog is. Gesprekken met de directie hebben geen oplossing opgeleverd. 

Het gaat om meer dan 60 filialen in Vlaanderen en meer dan 40 in Wallonië en Brussel. Dat hebben de vakbonden ACV Puls en BBTK, en de directie bevestigd. Volgens afgevaardigde Koen De Punder van de christelijke vakbond ACV Puls gaat het in Vlaanderen om ongeveer 25 winkels in de regio Gullegem, 20 winkels rond Sint-Niklaas en 25 winkels rond het distributiecentrum in Genk. 

Ook in de distributiecentra van Genk en Gullegem zelf zijn er acties. Daar komen nog wel goederen binnen, maar gaan er geen meer buiten. 

De directie betreurt de stakingsactie en hoopt snel weer rond de tafel te zitten met de vakbonden om tot een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) te komen.

"We betreuren het dat de syndicale partners maandag besloten hebben om de vergadering stop te zetten", zegt Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt. "Er lag een constructief voorstel op tafel met tal van maatregelen die de werkorganisatie van onze collega's in de winkels verbeteren. Jammer genoeg kiezen de sociale partners ervoor om actie te voeren. Daar zijn onder meer onze klanten het slachtoffer van."

Welke voorstellen lagen op tafel?

De directie zegt dat er de voorbije maanden verschillende maatregelen werden genomen om de organisatie in de winkels te optimaliseren door taken te automatiseren of uit te besteden. En er werden nieuwe voorstellen geformuleerd die zowel het welzijn van de medewerkers als de werking in de filialen ten goede zouden komen. Nog volgens de directie zijn er initiatieven om de instroom van nieuwe collega's te versnellen. 

Er moeten meer uren en mensen of handjes komen in de filialen

Lindsey Verhaeghe van de BBTK

De acties komen er nadat een verzoeningsvergadering eerder deze week was mislukt. "Dit is een waarschuwing aan de directie", zegt De Punder van ACV Puls. "Als de directie niet snel terug aan tafel komt, kunnen we de actie ook de komende dagen doorzetten." 

Eerder deze week wilde de directie niet ingaan op een aantal eisen van het personeel, zeggen de vakbonden. Zo vroegen de bonden een meting van de taken van het personeel over een voldoende lange periode, maar de directie wilde die meting slechts gedurende één week doen in een beperkt aantal filialen, zegt de socialistische bediendenvakbond BBTK. Ook de versterking van een zogenoemde "vliegende ploeg" is volgens de vakbond onvoldoende. 

Je moet vier, vijf taken tegelijk uitvoeren, zegt werkneemster Brigitte Dewilde in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

"Wij vragen al meer dan drie jaar aan de directie om initiatief te nemen om de werkdruk te verlagen. Dat betekent dat er meer uren moeten komen in de filialen, én meer mensen of handjes. En dat de mensen die aangeworven worden deftige contracten (loon- en arbeidsvoorwaarden) krijgen", legt Lindsey Verhaeghe van de BBTK uit. Ook vraagt de vakbond om te stoppen met "elke dag acties en promoties naar de filialen te sturen". Het personeel zou geen tijd hebben om die promoties te verwerken.

Meest gelezen