Van drugsmenger tot fietsenmaker: Yves gooit leven om na werkstraf

Kempenaar Yves Jochums (38) heeft zijn leven helemaal omgegooid nadat hij veroordeeld werd tot een werkstraf. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Jochums was een zware drugsverslaafde die zelf ook drugs maakte in zijn badkuip. Na een werkstraf bij een fietsenmaker raakte hij helemaal in de ban van het fietsen herstellen en nu heeft hij een eigen atelier in Oostmalle.

"Fietsen maken, fietsen maken, fietsen maken. Dat is het enige waar ik nog mee bezig ben", vertelt Yves Jochums bij Radio 2 Antwerpen. Jochums heeft een eigen fietsatelier uit de grond gestampt in Oostmalle nadat hij de stiel leerde tijdens een werkstraf bij De Fietsdokter vzw in Schilde. Die werkstraf kreeg hij nadat hij als heroïne-, alcoholverslaafde en drugsmenger verschillende keren in aanraking kwam met het gerecht. 

Mijn eetkamer gebruikte ik amper, dus ik heb ze omgevormd tot fietsatelier

Yves Jochums

Jochums was meteen zo gepassioneerd door de job dat hij er zijn woonst voor ombouwde. "Mijn eetkamer gebruikte ik toch maar een paar keer per jaar, dus ik heb ze leeggehaald en er een atelier van gemaakt. Twee haken in het plafond, enkele rekken voor mijn gereedschap en ik was vertrokken." Aan fietsen om te herstellen was er sowieso geen gebrek. "Mijn baas zei dat zijn tuin vol stond met gedumpte fietsen. Ik mocht ze meteen komen halen."

Maatschappelijk werk

Met de onderdelen van de oude, kapotte fietsen maakt Jochums nieuwe fietsen en ondertussen heeft hij ook een echt atelier, buiten zijn woning. Hij werkt samen met de Fietsdokter vzw, waar hij zijn werkstraf deed, en hij stelt nu ook zelf mensen te werk. "Er werkt hier bijvoorbeeld een vluchteling uit Syrië, een jobstudent, en zelfs een gepensioneerde man. We herstellen fietsen en we maken ook nieuwe fietsen met oude onderdelen. Die verkopen we dan goedkoop aan mensen die het niet breed hebben. We doen dus ook maatschappelijk werk."

Het fietsatelier heeft ervoor gezorgd dat ik alles terugheb wat ik was verloren

Yves Jochums

"Dit betekent alles voor mij. Ik heb een hele zware weg afgelegd. Ik wil er niet te veel over kwijt maar de put waar ik ben uitgekropen, was heel diep en stonk heel hard. Nu heb ik een nieuw doel in mijn leven en het heeft ervoor gezorgd dat ik alles terugheb wat ik ooit verloren was. Mijn familie, de mensen rond mij, alles."

Meest gelezen