Radio 2

Verhuis van boeken naar gerestaureerde Boekentoren in Gent zal 4 jaar duren

De verhuis van zo’n 24 kilometer aan boeken naar de Boekentoren is deze week met mondjesmaat gestart. De universiteitsbib van de UGent stond 9 jaar lang in de steigers voor renovatiewerken, maar die zijn nu achter de rug. Tegen mei 2024 moet de toren terug gevuld zijn. “Vooral de voorbereidingen zijn tijdrovend”, weet coördinator Liesbeth Van Melle. “Voor elke ‘kilometer’ die we verhuizen, zijn we ongeveer 3 maanden bezig met ontstoffen, inpakken en labelen.”

Het 'panorama van Gent' of ‘de vierde toren van de stad’: de Boekentoren, ontworpen door Henry Van de Velde, kan je gerust tot één van de Belgische architecturale iconen uit het interbellum rekenen. Twintig verdiepen hoog, en dat boven op de Blandijnberg, het hoogste punt in de Arteveldestad. In 1992 kwam de Boekentoren op de lijst van beschermde monumenten terecht. 

Twintig jaar later, in 2012, ging de grootste erfgoedbibliotheek van Vlaanderen in de steigers: het gebouw was dringend aan renovatie toe. De gevels, daken, leeszalen en het interieur werden aangepakt, de boeken verhuisden naar alternatieve locaties. 

“In 2013 zijn we gestart met de bouw van een ondergronds depot om al die boeken te stockeren. Eén jaar later zijn we effectief begonnen met de verhuis”, vertelt Liesbeth Van Melle van de UGent, coördinator van de hele operatie. “Op dat moment hadden wel al 5 jaar aan voorbereidingen achter de rug. Daarna zijn we eigenlijk meteen gestart met de huidige verhuis voor te bereiden.”

Boeken worden niet alfabetisch of op inhoud gerangschikt, maar op grootte

Een werk van lange adem dus, want zo’n verzameling verhuis je niet zomaar. “Vooral de voorbereidingen zijn tijdrovend”, stipt Van Melle aan. “Kwetsbare boeken worden in zuurvrij karton verpakt, elk boek krijgt ook een barcode. De Boekentoren is een depotbibliotheek: onderzoekers en studenten vragen online om een boek te ontlenen, maar mogen zelf niet tussen de boeken komen zoeken. Alles is gerangschikt op formaat omdat we zo onze ruimte efficiënter kunnen gebruiken. Hierdoor zijn collecties uit elkaar getrokken en gebruiken we een logistiek systeem met barcodes om boeken te lokaliseren. Voor elke ‘kilometer’ die we verhuizen, zijn we ongeveer 3 maanden bezig met ontstoffen, inpakken en labelen.”

Zo'n 8 kilometer aan boeken en tijdschriften keren nu terug van het ondergrondse depot naar de Boekentoren. Nog eens dubbel zoveel boeken worden van 13 verschillende locaties overgebracht naar de Blandijnberg. Tegen mei 2024 moet de verhuis erop zitten. “Tegen dan zullen er alles tezamen zo'n 24 kilometer aan boeken in de toren zitten”, vertelt Dries Moreels, hoofdbibliothecaris van de Universiteitsbibliotheek Gent. “Het ondergronds depot is dan weer goed voor 37 kilometer aan boeken, kaarten, tijdschriften en affiches. Samen komt dat neer op ruim 60 kilometer, genoeg om de volledige Belgische kustlijn te vullen met boeken.”

Immense verhuisoperatie van boeken naar Boekentoren is gestart
Radio 2

Meest gelezen