Europa Press 2021

Na de vulkaanuitbarsting: wanneer zullen er weer planten groeien op La Palma en wat met extra stuk lavagrond in zee?

De lava blijft maar stromen op het Canarische Eiland La Palma. Gisteren besliste de overheid om opnieuw 800 mensen te evacueren omdat een lavastroom van de vulkaan Cumbre Vieja hun huizen naderde. Een drama voor wie het meemaakt, "maar de lava zal op termijn ook positieve gevolgen hebben", zegt vulkanologe Karen Fontijn. 

Op het Canarische Eiland La Palma is er nog steeds geen einde in zicht van de vulkaanuitbarsting van de Cumbre Vieja. Het voorbije weekend zijn zelfs enkele nieuwe lavastromen op gang gekomen. Een ramp voor de lokale bevolking maar op termijn biedt de lava wel perspectieven. "Over het algemeen zijn bodems gevormd door vulkanisch gesteente vrij vruchtbaar, ze hebben alleen wat tijd nodig om zich te vormen", aldus Karen Fontijn, professor vulkanologie aan de ULB, in "De wereld vandaag".

De chemische samenstelling van de lava en de vulkanische assen die worden uitgestoten bij een vulkaanuitbarsting kunnen een invloed hebben op de vruchtbaarheid van de bodem. "Dat is de reden waarom wereldwijd zoveel mensen dicht bij vulkanen wonen", aldus Fontijn. "De fijnere aspartikels van de vulkaan mengen zich met de bestaande bodem en zorgen voor extra voedingsstoffen, waardoor de bodem vruchtbaarder wordt."

Wanneer zullen er weer planten kunnen groeien?

Hoe lang het zal duren voor de inwoners van La Palma zullen kunnen profiteren van die vruchtbare bodem valt nog af te wachten. "De bodem mag niet te dik zijn en heeft eerst tijd nodig om zich grondig te vormen", zegt Fontijn. "De eerste plantjes zullen we binnen enkele jaren al zien maar het zal een stuk langer duren voor er weer bomen groeien en zelfs eeuwen voordat de lava terug volledig in de bodem verdwijnt." 

Op dit moment is er nog niet veel kennis over het gedrag van vegetatie in lavagebieden. "Het wordt voor collega-biologen dus een interessant experiment om te kijken welke plantensoorten zich eerst in het gebied zullen vestigen. Veel zal ook afhangen van het lokale klimaat."

Wanneer kan er weer gebouwd worden?

Over hoe lang het zal duren voor er weer huizen en wegen kunnen gebouwd worden op La Palma bestaat ook onduidelijkheid. "We zien dat er na een vulkaanuitbarsting meestal lang gewacht wordt met het bouwen van huizen en wegen", stelt Fontijn. 

Maar er zijn ook uitzonderingen: "Na een vulkaanuitbarsting in Oost-Congo in 2002 werden er al heel snel weer huizen gebouwd in het gebied en ondertussen is de oude lavastroom van zo'n twintig jaar geleden bijna volledig verdwenen in het landschap."

Wat met de extra grond die ontstaan is aan de kustlijn?

La Palma is in de weken na de uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja een stuk groter geworden. Wanneer de gloeiende lavastroom van de vulkaan zich in het zeewater stort, versteent hij immers, waardoor een soort schiereilandje is ontstaan dat nog steeds blijft aangroeien.  

Fontijn vreest dat met dit extra stuk grond weinig aan te vangen valt: "Op korte termijn zal er niet veel mee te doen zijn, dat stukje kustlijn dat erbij kwam, zou door de kracht van de golven snel weer kunnen afbrokkelen."

Toeristische trekpleister

"De impact is op dit moment heel groot maar uiteindelijk gaat het ondanks alles om een relatief kleine uitbarsting. Een groot deel van La Palma, en zeker waar de vulkaan zich bevindt, is al een beschermd gebied vanwege de biodiversiteit in de regio", aldus Fontijn. "De nieuwe krater die gevormd wordt door de huidige uitbarsting zal waarschijnlijk deel uitmaken van dat natuurreservaat. Het zal misschien zelfs een toeristische trekpleister worden." 

Meest gelezen