Webwinkel Coolblue stelt beursgang voorlopig uit door onzekerheid op financiële markten

De Nederlandse webwinkel Coolblue, die ook in België en Duitsland actief is, stelt de geplande beursgang in Amsterdam voorlopig uit. "De huidige onzekerheid op de financiële markten zorgt ervoor dat investeerders terughoudend zijn ten opzichte van beursgangen in de e-commerce", klinkt het in een persbericht.

Coolblue wilde in oktober naar de beurs van Amsterdam trekken. Daarbij zouden nieuwe aandelen worden uitgegeven om verdere groei te financieren en zo 150 miljoen euro op te halen. Huidige aandeelhouders zoals topman en medeoprichter Pieter Zwart, die ongeveer 50 procent van de aandelen bezit, zouden stukken verkopen.

Ongunstige marktomstandigheden

De onderneming is voor 49 procent in handen van de investeringsmaatschappij HAL, die het uitstel wijt aan de onzekerheid op de financiële markten. 

De Nederlandse krant Het Financieele Dagblad schreef eerder al dat de geplande beursgang van Coolblue niet van een leien dakje liep. Uit niet-publieke rapporten van bankanalisten zou blijken dat het bedrijf kampte met een tekort aan bezorgers en personeel in zijn distributiecentrum in Tilburg. 

Veel geld naar uitbreiding

De webwinkel is actief in Nederland, België en Duitsland en heeft zeventien fysieke winkels (waarvan vijf in België). In de toekomst wil Coolblue meer winkels openen.

Er zou de laatste tijd veel geld zijn gegaan naar de uitbreiding in Duitsland en de komst van nieuwe diensten, zoals het installeren van zonnepanelen. Die investeringen zorgden er mogelijk voor dat de winst de afgelopen maanden hard daalde.

De onderneming boekte in 2020 een omzet van 2 miljard euro. Een jaar eerder was dat een half miljard minder. Coolblue boekte hierdoor een bedrijfswinst van 114 miljoen euro.

Meest gelezen