Werkzoekende nieuwkomers krijgen opleiding tot grondwerker voor Oosterweelwerken

Een groep van 11 anderstalige nieuwkomers is vorige week begonnen aan een opleiding van 9 maanden tot grondwerker.  Wie de opleiding succesvol aflegt, kan aan de slag om bij onder andere de Oosterweelwerken in en rond Antwerpen waterleidingen, afvoerbuizen en leidingen te plaatsen.

Voor De Grote Verbinding, dat is de overkoepelende naam voor de gigantische werken van de Oosterweelverbinding, de Ringparken en de Scheldebrug, zijn er voor een lange tijd heel veel extra arbeiders nodig.  "Om alle werken gerealiseerd te krijgen, zullen er minimaal 2.150 arbeidskrachten op dagbasis aan de slag zijn", zegt Antwerp schepen voor economie, werk en industrie Claude Marinower (Open VLD). " Een voorlopige inschatting is dat we hiervoor 60 procent buitenlandse werkkrachten nodig hebben.”

Één van de vele projecten om werkkrachten te vinden is het project "Graaf Werk" van het Antwerpse Rising You, dat werkzoekende nieuwkomers opleidt tot grondwerker.  Er werden 11 anderstalige nieuwekomers geselecteerd die een opleiding van 9 maanden krijgen. Daarbij leren ze  de nodige vaardigheden aan, zoals veilig werken met gereedschap als slijpmolens of breekhamers. Daarnaast worden ze  onder andere ook voorbereid op het behalen van het VCA-attest en moeten ze Nederlands leren.

Voor de werken hebben we naar schatting zo'n 60 procent buitenlandse werkkrachten nodig

Antwerps schepen van Economie Claude Marinower (Open VLD)

"Dit is een mooie kans om een vaste job te krijgen", zegt Roger Tehee, één van de kandidaten. "Want als ik slaag voor de opleiding, heb ik een mooi diploma. En de opleiding is ook goed voor mijn Nederlands. Op mijn huidige job is er geen contact met anderen, waardoor ik het niet veel kan oefenen."

Na hun opleiding gaan de geslaagde cursisten aan de slag op de vele werven van aannemer Denys of een andere aannemer om in en rond Antwerpen waterleidingen, afvoerbuizen en leidingen te plaatsen.

Meest gelezen