Willy Sommers viert 50e jubileum met biografie: 10 Willy-weetjes om te zien...   

In 1971 leert Vlaanderen Willy Sommers kennen via zijn monsterhit "Zeven anjers, zeven rozen". Vijftig jaar later is de zanger niet meer weg te denken uit de Vlaamse showbizz. Hét moment, dacht Sommers, om zijn leven in een boek te bundelen en ook een bijhorend album te lanceren. Rechtstreeks uit de biografie "De soundtrack van mijn leven", 10 Willy-weetjes om te zien.

1. Enkel op zijn paspoort staat nog De Gieter

Willy werd geboren op 12 augustus 1952 als zoon van autohandelaar Frans De Gieter en huismoeder Marguerite Vandersmissen. Zijn artiestennaam kreeg hij van een Brusselse handel in decoratie-artikelen aan de overkant van de platenfirma genaamd "Sommer". Zelfs Willy's bankrekeningen staan intussen op de naam "Sommers".

Ondertussen ben ik al langer

Willy Sommers dan Willy De Gieter. Mijn echte naam gebruik ik nooit meer.

De jonge Willy De Gieter

2. In Spanje sprak men van "Billy Sommers"

Zijn eerste single  "Het is weer morgen" werd geen succes, maar het B-kantje van zijn single "Gina" wel: "Zeven anjers, zeven rozen" maakte van Sommers een tieneridool. Ook in Spanje werd "Siete Rosas, siete besos" meegezongen, maar konden ze zijn naam moeilijk uitspreken.  De Franstalige versie "Une Fleur, rien qu'une rose ", megahit in Frankrijk, werd niet door hemzelf ingezongen. Sommers heeft daar vrede mee, zo blijkt uit het boek, maar nam nu wel de Franse versie op voor zijn nieuwe album.

Een jonge Willy Sommers zingt "Zeven anjers, zeven rozen" (1974)

Videospeler inladen...

3. Willy kreeg een aap cadeau van een fan

Sommersfans deden de gekste dingen in de jaren 70: ze vielen bij bosjes flauw, kampeerden voor zijn deur en eentje gaf zelfs een aap cadeau nadat hij in een interview te kennen gaf dat hij dat leuke beesten vond. Sommers hield het jarenlang als huisdier.  

Willy en zijn aapje

4. Willy probeerde het even richting kleinkunst

In 1979 besliste Sommers, samen met manager Roland Verlooven, om het tieneridool-imago voorgoed van zich af te gooien. Ze vroegen kleinkunsticoon, wijlen Zjef Vanuytsel, een liedje te schrijven. Het werd echter Sommers zijn slechts verkochte plaat ooit. Van toen af besliste Willy dat hij de titel "charmezanger" met trots zou dragen. 

Willy Sommers zingt "Mijn beste vriend" op zijn 15-jarig jubileum

Videospeler inladen...

5. Willy werd aangevallen op het podium

In 1972 werd Sommers aangevallen door het vriendje van een fan tijdens een optreden in zaal De Jonge Deken in Sint-Pieters-Leeuw. Het meisje was bezeten van de zanger en dat zinde haar liefje niet. Hij stak Sommers op het podium met een gebroken bierglas. Gelukkig kwam de zanger er vooral met de schrik van af. 

Sommers na de steekpartij

6. Willy was kledingverkoper in de jaren 80

Elke artiest kent ups en downs in zijn carrière. In de jaren 80 begon Sommers uit noodzaak een kledingzaak en taverne. Hij lanceerde toen ook de single "Zet er je tanden in". Een samenwerking met de populaire krachtpatser John Massis waar Sommers niet onverdeeld trots op is: het is het enige liedje uit zijn oeuvre dat hij nooit meer zingt.  

Willy Sommers met John Massis: "Zet er je tanden in" (1987)

Videospeler inladen...

7. Willy stond eerst sceptisch tegenover "Tien om te zien"

Sommers twijfelde heel erg toen Mike Verdrengh hem vroeg "Tien om te zien" te presenteren. De twijfels namen nog toe toen ze, door de malaise in de Vlaamse muziek, bij de pilootaflevering niet eens aan tien artiesten raakten.

8. "Laat de zon in je hart": niks voor Willy (volgens Willy)

De song stak al 13 jaar in de schuif van voormalig Sha-Na-manager Raymond Felix. Willy beluisterde de demo voor de eerste keer op een krakkemikkige cassette en was niet overtuigd. Maanden later kwam Ilia Beyers, zijn manager, er toch nog eens op terug en de rest is Vlaamse hitgeschiedenis.

Toen ik het hoorde, zei ik meteen: ‘Sorry, maar dat is niets voor mij. Dat is echt te plat.’
Willy Sommers over "Laat de zon in je hart"

Willy Sommers met "Laat de zon in je hart" in Villa Vanthilt (2011)

Videospeler inladen...

9. Spijt van de verloren tijd met "geheime" dochter

Zijn relatie met zangeres Truus en de geboorte van hun gezamenlijke dochter Annemie in 1981 was jarenlang een van de best bewaarde geheimen van de Vlaamse showbizz. In 2002 werd het echter voorpaginanieuws. Sommers zag haar maar een enkele keer als kind. Nu is hij blij dat hij de verloren tijd met Annemie terug kan inhalen. 

Vorig jaar ontroerde Sommers met dit vader/dochter-duet tijdens "Liefde voor muziek"

10. Willy denkt nog lang niet aan stoppen

Sommers heeft de afgelopen vijftig jaar van zijn hobby zijn beroep kunnen maken: "Ik ben nog nooit naar een optreden gereden met het idee "nu moet ik naar mijn werk". Of zoals hij zingt op zijn nieuwste single "Ik zorg voor het feest": "Ik doe het voor de mensen, jong en oud, voor de ambiance en het applaus, dat is nu waarom ik zing, waarvoor ik leef."

Na vijftig jaar ben ik nog lang niet uitgezongen. Wees daar maar zeker van.
Willy Sommers in de epiloog van zijn boek

Het album en de biografie "De soundtrack van mijn leven" liggen vanaf morgen 15 oktober in de winkel. 

Meest gelezen