Zottegem opent demowoning om ongezonde huizen aan te pakken

Stad Zottegem opent een woning om mensen te helpen om ongezonde situaties in huis op te sporen én aan te pakken. Het gaat om een demohuis waarin onder meer schimmelvorming, huisstofmijt en slechte ventilatie zijn nagebootst. Bezoekers krijgen tips om zelf dingen te ondernemen. 

OCMW-voorzitter en schepen van huisvesting (CD&V) Peter Vansintjan legt uit wat we ons bij de demowoning moeten voorstellen: "Het is een oude woning die eigendom is van de stad waarin wij een aantal ongezonde situaties die zich binnenshuis kunnen voordoen op een laagdrempelige manier hebben vorm gegeven." Schimmelvorming, huisstofmijt, een gebrek aan ventillatie, gevaar voor CO-vergiftiging: het zijn allerlei gebreken aan een woning die slecht zijn voor de gezondheid. 

Lees verder onder de foto

"Mensen kunnen met een gids door de demowoning lopen. Dat zal veel meer helpen dan een ingewikkelde brochure waar de mensen hun weg niet in vinden. Ze krijgen nu tips mee hoe ze die problemen kunnen herkennen en hoe ze die kunnen oplossen." De demowoning is een oude woning en heeft dus ook enkele van de gebreken die de stad wil bestrijden. "Aan de hand van een vochtplek geven we dan uitleg over de risisco's van schimmelvorming: dat kan slecht zijn voor de luchtwegen, leiden tot astma, en dergelijke."  

Voor wie is het bedoeld

Het is zowel bedoeld voor mensen die huren als mensen die verhuren, legt Peter Vansintjan uit. "Ik merk dat heel wat gezinnen met een beperkt inkomen moeite hebben om een geschikte woning te vinden aan een betaalbare prijs waar het ook gezond is om in te wonen." Volgens de OCMW-voorzitter heeft de stad heel wat sociale woningen die allemaal in orde zijn, maar situeren de problemen zich op de private markt. 

Hij doet een oproep aan de huurders om attent te zijn voor ongezonde situaties. De verhuurders roept hij op om actie te ondernemen en de problemen aan te pakken. "Alle verhuurders zullen vanaf 1 januari 2023 verplicht een conformiteitsattest moeten kunnen voorleggen. We gaan dat gefaseerd invoeren naargelang het bouwjaar van de woning maar op korte termijn zullen huurwoningen moeten voldoen aan zekere minimumeisen."

Meest gelezen