Videospeler inladen...

Meer dan duizend vrouwen betogen voor meer veiligheid in Brussel na mogelijke verkrachtingen

In de studentenbuurt in de Brusselse gemeente Elsene zijn meer dan duizend betogers bijeen gekomen, de meeste van hen vrouwen. Ze eisen meer veiligheid en maken een vuist tegen seksueel geweld. De aanleiding voor de vrouwenmars is een barman van twee studentencafes die verschillende vrouwen zou hebben gedrogeerd en verkracht. Het parket heeft een onderzoek naar de zaak gestart. 

"We zijn sterk, we zijn trots, we zijn radicale feministen en we zijn boos", zingen de betogers in koor. Volgens de politie waren ze met zo'n 1.300, de vrouwen die in de studentenbuurt in de Brusselse gemeente Elsene betoogd hebben. 

De aanleiding voor de vrouwenmars is een barman van de studentenbars Waff en El Café. De man zou verschillende vrouwen gedrogeerd hebben door iets in hun drankje te doen en zou zijn slachtoffers daarna verkracht hebben. De afgelopen dagen circuleerden daarom al verschillende oproepen om de twee cafés te boycotten. 

Het Brusselse parket is een onderzoek naar de zaak gestart en bevestigt dat het de afgelopen maanden verschillende klachten van verschillende vrouwen heeft ontvangen. Het onderzoekt nu of er een link is tussen die dossiers en of er sprake is van één dader of meerdere. 

Angst en ongeloof

"Wij waren vorige week zelf in de Waff en het verhaal van die meisjes ging rond. Dat kan gewoon echt niet meer", zegt een van de betogers. "Het is angstaanjagend om te weten dat er iets in je drinken kan gedaan worden, als je gewoon iets bestelt bij een barman. Zonder dat je daarom gevraagd hebt, zonder dat je je ervan bewust bent", vindt ook een andere vrouw op de betoging.

Bekijk hier de getuigenissen van vrouwen op de betoging:

Videospeler inladen...

Jonge studentes, die pas in Brussel aan hun studies begonnen zijn, maken zich duidelijk zorgen om hun veiligheid. "Wij willen ook veilig uitgaan in deze buurt. We zijn juist nieuw hier en wij willen ons hier veilig voelen. Dat is heel belangrijk voor ons", zo klinkt het. 

"Ik heb nog altijd schrik om rond te lopen", getuigt een andere vrouw. "Als ik naar vrienden ga, als ik uitga, denk ik altijd na over hoe ik thuis geraak. Met wie? Geraak ik veilig thuis? Gaat het donker zijn of niet? Dat gaat altijd in me om. "

Burgemeester wil bemiddelen

Uitgaan met angst kan en mag niet de bedoeling zijn. Burgemeester Christos Doulkeridis van Elsene (Ecolo-Groen) heeft naar eigen zeggen een plan klaar, om het nachtleven in zijn gemeente veiliger te maken. Hij wil vooral bemiddelen tussen de vrouwen en de café-uitbaters. "We nemen maatregelen in die zin dat we de sector verplichten om verbintenissen aan te gaan."  

Doulkeridis benadrukt ook dat hij al zijn hele legislatuur werk maakt van de strijd tegen seksueel geweld. "Seksueel geweld is extreem erg en moet prioritair aangepakt worden." Over het juridisch onderzoek heeft de burgemeester geen informatie.

Meest gelezen