Militairen evacueren leraressen uit hun school in Beiroet.
Copyright 2021The Associated Press. All right reserved

Minstens 6 doden en tientallen gewonden bij vuurgevechten in Libanese hoofdstad Beiroet

In de Libanese hoofdstad Beiroet zijn bij een vuurgevecht tijdens een protestactie minstens 6 doden en tientallen gewonden gevallen. Er was een protestmars op weg naar het gerechtsgebouw tegen de rechter die leiding heeft over het gerechtelijk onderzoek naar de verwoestende explosie in de haven vorig jaar. De sjiitische milities Hezbollah en Amal hadden opgeroepen tot de protesten en beschuldigen nu christelijke scherpschutters van de beschietingen.

Op 4 augustus 2020 eiste een enorme explosie in de haven van Beiroet 220 mensenlevens. Er vielen ook meer dan 6.500 gewonden en de ravage in de hele stad was enorm. 

De explosie werd veroorzaakt door een brand in een loods waar een grote hoeveelheid ammoniumnitraat lag opgeslagen, een explosieve stof die onder andere gebruikt wordt in kunstmest. Momenteel loopt een gerechtelijk onderzoek dat moet duidelijk maken wie verantwoordelijk is voor de ramp. 

Bekijk hier beelden van de chaos in Beiroet:

Videospeler inladen...

Tarek Bitar, de hoofdrechter die de leiding heeft over het gerechtelijk onderzoek, is in opspraak gekomen. De sjiitische bewegingen Hezbollah en Amal eisen dat Bitar van de zaak wordt gehaald omdat hij bepaalde politici zou viseren. 

Het gaat daarbij om 3 ministers die zelf aanhanger zijn van Hezbollah en Amal. Daarom hadden de bewegingen opgeroepen tot protesten net buiten het het gerechtsgebouw van Beiroet. 

Tijdens die protesten zijn schoten gelost op de betogers. Daarbij zouden zeker 6 mensen om het leven zijn gekomen. Tientallen anderen raakten gewond. Dat bevestigt het Rode Kruis in Beiroet.

Een moeder schuilt met haar kinderen achter een auto in de wijk waar geschoten wordt.
Copyright 2021The Associated Press. All right reserved

Eén man zou zijn overleden na een schot in het hoofd, een andere man na een schot in de borst. Een derde dode is een vrouw die werd getroffen door een kogel in haar appartement. 

Scholen in de buurt zijn zo veel mogelijk ontruimd. Schoolkinderen schuilen in de gangen van hun schoolgebouwen, weg van de ramen aan de straatkant.

Kinderen schuilen in de gang van hun schoolgebouw.
Copyright 2021The Associated Press. All right reserved

Hezbollah zegt dat christelijke scherpschutters vanop de hoge gebouwen in de omgeving de protesterende massa hebben bestookt. De christelijke politieke partij Lebanese Forces spreekt dat tegen en beschuldigt Hezbollah ervan het geweld te hebben doen ontvlammen.

De beschietingen vonden plaats op de zogenoemde "Groene lijn", de plek waar tijdens de Libanese burgeroorlog van 1975 tot 1990 een frontlijn was tussen sjiitische en christelijke strijders. "Een symbolische plek", zegt ook Daisy Mohr, correspondent in Beiroet, in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Wat er precies is gebeurd, kunnen we nog niet zeggen", zegt Mohr. "Momenteel zijn er enkel geruchten. Er zouden wel zeker twee explosies zijn geweest." Mohr zegt dat de situatie ondertussen wat gekalmeerd is. "Mensen zitten in hun huizen en wachten af wat er komen gaat", zegt ze. De spanning is nog te snijden in de straten van Beiroet. 

Het leger is ter plaatse en probeert de situatie onder controle te krijgen. Burgers worden geëvacueerd uit de gebouwen in de buurt. 

Het Libanese leger probeert de situatie onder controle te krijgen.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

De Libanese premier Najib Mikati verontschuldigt zich bij de bevolking voor het geweld in de hoofdstad. Hij zegt dat het leger de situatie onder controle heeft. 

In maart 2022 zijn verkiezingen gepland in Libanon. Premier Mikati houdt vol dat de verkiezingen zoals gepland zullen doorgaan en dat het geweld van vandaag daar geen verandering in brengt, al noemt hij het wel "ontmoedigend".

Meest gelezen