Sam Vanhille

2021 topjaar voor mollen, mollenjager: “Dat komt door onze natte zomer”

Er zijn opvallend veel molshopen te zien dit jaar. Voor mollenvanger Sam Vanhille uit Brugge die de job al 22 jaar doet, is het nog nooit zo druk geweest. 

Mollenjager Sam Vanhille heeft het erg druk. “Dat komt zeker door die natte zomer. Maar het aantal mollen is al enkele jaren aan het stijgen. Want ondertussen maken ze door de langere warme periodes in België, twee nesten per jaar, vroeger was dat er maar een”, zegt Vanhille. 

Mollen vangen, een kunst

Er zijn veel fabeltjes over hoe je mollen het best verjaagt. Bijvoorbeeld met plastic flessen. De professionele mollenjager gebruikt 2 methodes. “Wij vangen ze ofwel levend en zetten ze dan ergens anders uit. Of we werken met klemmen. Dat zijn hele zware gespecialiseerde klemmen die niet iedereen zomaar kan kopen, zodat de dieren binnen de seconde dood zijn”, zegt hij.

Als de mol naar een andere plek wordt gebracht kan dat niet zomaar op een willekeurig braakliggend terrein. “Er moet een voorganger geweest zijn. Want een mol heeft op zijn eentje niet de kracht om zo’n volledig gangenstelsel te bouwen”, zegt de mollenjager.

Mollen vangen, het is al 22 jaar het beroep van Sam Verhille. “Veel mensen geloven dat nog altijd niet. Bij de start meer dan 20 jaar geleden was het zeker niet evident, maar ondertussen is dat echt mijn job. Zelfs mijn zoon helpt me nu daarbij.”

Uitzonderlijke witte mol

In West-Vlaanderen komen er verschillende mollen voor. “De zwarte zijn de bekendste, maar we vinden ook mollen met rosse plekken. Echte uitzonderingen zijn witte mollen. Ze zeggen dat maar een op 10.000 mollen wit is”, besluit Vanhille.

Meest gelezen