AFP or licensors

Afghaanse tolk die met de Nederlanders samenwerkte in Afghanistan vermoord door de taliban

In Afghanistan is een Afghaanse tolk die met de Nederlanders samenwerkte tijdens de internationale missie daar, afgelopen nacht vermoord door de taliban. Dat meldt zijn familie, de Nederlandse regering bevestigt dat ze weet heeft van de moord. In Nederland was er grote kritiek op de evacuaties na de machtsovername van de taliban afgelopen zomer, die "te traag" verlopen zouden zijn, waardoor veel mensen niet op tijd wegraakten.

Afgelopen nacht klopten de taliban aan bij het huis waar de Afghaanse tolk verbleef in Kaboel. Dat zegt zijn familie. Ze vroegen naar hem, en toen hij bevestigde wie hij was, schoten ze hem dood met een kalasjnikov, zegt zijn familie. De tolk stond op de evacuatielijst van de Nederlanders tijdens de grote evacuaties afgelopen zomer, maar raakte niet weg.

Onafhankelijke bevestiging krijgen van de details van het verhaal is moeilijk. Maar de Nederlandse openbare omroep NOS contacteerde verschillende bronnen binnen de overheid, en die gaan ervan uit dat de berichten over de 36-jarige tolk kloppen.  

De man sliep de afgelopen weken geregeld op andere plekken, zegt zijn broer, maar het werd steeds moeilijker om schuilplaatsen te vinden. Afgelopen nacht sliep hij bij zijn ouders. Volgens de broer, die in India woont, is er ook geschoten op zijn ouders, en zijn die allebei in levensgevaar.

Het bericht bevestigt wat mensen die noodgedwongen achter moesten blijven in Afghanistan al eerder aangaven: het wordt steeds gevaarlijker om nog in het land te blijven, je verbergen voor de taliban wordt almaar moeilijker.

Kritiek op Nederlandse evacuatie

In Nederland kwam er erg veel kritiek op de evacuaties uit Afghanistan afgelopen zomer, na de machtsovername van de taliban. Die evacuaties zouden te langzaam op gang gekomen zijn, en te traag verlopen. Zowel minister Kaag van Buitenlandse Zaken als minister Bijleveld van Defensie moest opstappen uit de al ontslagnemende regering. 

Die regering bevestigde eerder deze week dat nog ruim 2.100 mensen in aanmerking komen voor evacuatie uit Afghanistan. Dat is weliswaar veel minder dan de tienduizenden waar eerst over werd gespeculeerd, maar bij die 2.100 zijn er wel 300 Nederlanders, en tientallen tolken die met westerse hulporganisaties of Defensie hebben samengewerkt. Dat hun leven wel degelijk in gevaar is, moet blijken uit de moord op de Afghaanse tolk vannacht.

Meest gelezen