(c) Copyright 2019, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Versnipperde Banksy verkocht voor bijna 22 miljoen euro, vorige eigenaar betaalde "slechts" 1,2 miljoen euro

"Love is in the bin", het kunstwerk van de mysterieuze kunstenaar Banksy, dat meteen na de verkoop in 2018 spectaculair versnipperd werd, is vanavond opnieuw verkocht voor een veelvoud van wat de vorige eigenaar er in 2018 voor betaalde. Veilinghuis Sotheby's in Londen schatte het werk op 4 tot 7 miljoen euro maar uiteindelijk ging het dus onder de hamer voor net geen 22 miljoen euro. 

Drie jaar geleden kocht een anonieme vrouw het kunstwerk uit 2006, toen nog getiteld "Girl with balloon", voor 1,2 miljoen euro. Op het moment dat de veilighamer neerging werd het werk plots door een ingebouwde papierversnipperaar gehaald. Na de versnippering werd het schilderij omgedoopt tot "Love is in the bin". 

Volgens Sotheby's creërde Banksy met zijn stunt eigenlijk een nieuw kunstwerk. "Het eerste kunstwerk in de geschiedenis dat live gecreëerd werd tijdens een veiling", luidde het. Net zoals de vorige eigenaar wenst ook de nieuwe koper anoniem te blijven.

Verbazing alom toen "Girl with Balloon" direct na de verkoop in 2018 door een versnipperaar vernietigd werd.

Videospeler inladen...

Banksy zelf zag de humor van de versnippering wel in en postte een foto op Instagram van het half versnipperde kunstwerk, met de gechoqueerde gezichten van de toeschouwers erbij. Beelden van de veiling en de vernietiging gingen de wereld rond. 

Dat nieuwe kunstwerk, met de toepasselijke nieuwe titel "Love is in the bin" werd nu, net zoals in 2018, verkocht bij het beroemde Londense veilighuis Sotheby's. Ondanks het feit dat het werk deels vernietigd werd tijdens de vorige verkoop, schatte Sotheby's de waarde op 4,7 tot 7 miljoen euro, 4 tot 6 keer meer dan drie jaar geleden. Uiteindelijk telde de nieuwe koper dus bijna 22 miljoen euro neer, drie keer meer dan de schatting en een pak hoger dan de aankoopsom van 1,2 miljoen in 2018.

Veilinghuis Sotheby's spreekt op Twitter over een recordbedrag voor een werk van de beroemde kunstenaar:

"Tijd om het schilderij los te laten"

De anonieme vrouw die het stukje geschiedenis verkocht vond dat het tijd was om afstand te doen van het werk. "Op een surrealistische avond drie jaar geleden werd ik de toevallige maar zeer bevoorrechte eigenaar van "Love is in the bin", schrijft ze in een verklaring. "Het was ongelooflijk om deel uit te maken van het verhaal van hoe een van de beroemdste kunstwerken ter wereld is ontstaan, maar nu is het tijd om het schilderij los te laten."

Meest gelezen