Buschauffeur van schoolbus ontslagen nadat die positief blies: "Ik word afgeschilderd als dronkaard"

Tijdens een alcoholcontrole van de Leuvense politie op professionele bestuurders blies buschauffeur Gerrit afgelopen maandag positief. Hij kreeg een boete van 114 euro, twee uur rijverbod en van zijn werkgever zijn C4. "Ik ben in fout, maar hoe de politie mij op televisie heeft afgeschilderd, vind ik erover."

Zondagavond vierde Gerrit zijn 60ste verjaardag. "Dat vier je al eens uitbundiger dan een andere verjaardag. Rond 22 uur dronk ik mijn laatste pintje en een uurtje later ben ik in mijn bed gekropen. Ik heb die avond geen sterke drank gedronken", aldus de intussen ex-buschauffeur op Radio 2 Vlaams-Brabant. Nadat hij de ochtend erop een groep schoolkinderen had opgepikt, werd Gerrit samen met een heleboel andere buschauffeurs tegengehouden door de politie voor een alcoholcontrole op de Bodartparking. Daar blies hij positief.

Een boete, rijverbod en ontslag

"Ik zei nog tegen die agent: "Ik heb gisteravond nog wel iets gedronken, maar ik hoop dat dat intussen toch uit mijn lichaam is. Ik was volgens mij in een perfect normale toestand." Maar uit de tests van de politie bleek dat er maandagochtend nog steeds 0,16 milligram alcohol per liter in de uitgeademde lucht van Gerrit zat. Omgerekend komt dat overeen met 0,36 promille alcohol per liter bloed. Aangezien een professionele chauffeur maximaal 0,2 promille in zijn bloed mag hebben tijdens het rijden (bij een gewone automobilist is dat maximaal 0,50 promille red.), kreeg Gerrit meteen een boete van 114 euro en twee uur rijverbod.

De bewering dat ik kinderen in gevaar heb gebracht, vind ik erover

Gerrit, ex-buschauffeur

Intussen kreeg hij ook van zijn werkgever, een onderaannemer van vervoersmaatschappij De Lijn, een aangetekende brief waarin zijn ontslag wordt aangekondigd. In het arbeidscontract staat dat er een nultolerantie voor alcohol wordt gehanteerd. "Ik reed al 38 jaar met de schoolbus zonder problemen. Ik heb nog nooit een ongeval gehad. Ik ben in fout en had inderdaad de dag voordien gedronken. Ik had niet verwacht dat de alcohol 's ochtends nog in mijn lichaam zou zitten. Maar als ik de politie dan op televisie hoor zeggen dat ik kinderen in gevaar heb gebracht, dan vind ik dat er toch over", aldus nog Gerrit.

Meest gelezen