Coldplay kondigt een klimaatvriendelijke wereldtournee aan en komt 2 dagen naar België

Coldplay zakt op vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus naar Brussel af voor twee Belgische concerten. De band die morgen hun nieuwe album "Music of the spheres" uitbrengt, kondigde vandaag ook hun nieuwe wereldtournee aan. Dat is groot nieuws aangezien ze bij de release van hun vorige album beloofden om enkel nog op tournee te gaan als dat "ecologisch verantwoord" zou zijn.  Ze hebben intussen manieren gezocht en gevonden om dit mogelijk te maken. 

De "Music of the Spheres World Tour" wordt op 18 april afgetrapt in Costa Rica en op 5 en 6 augustus staan Chris Martin & co dus terug in het Brusselse Koning Boudewijnstadion. De laatste keer dat de band daar stond was in 2017. Opmerkelijk toch: ze slaan Nederland over. 

Trailer "Music of the Spheres"-tour

Nog opmerkelijker is dat ze hun nieuwe tour zo klimaatneutraal mogelijk willen aanpakken. Op BBC News staat te lezen dat de elektriciteit voor hun concerten ook deels zal gegenereerd worden door het aanwezige op en neer springende publiek. Daarvoor werd een speciale kinetische "dansvloer" ontwikkeld. Chris Martin in het interview: "Als het publiek beweegt, wordt het concert van stroom voorzien". Zo krijgt het meezingrefrein van hun recente nummer 1-hit "You got a higher power" een heel nieuwe betekenis. 

Jullie zullen op en neer moeten springen als ik dat vraag, anders valt de belichting uit

Chris Martin, zanger van Coldplay

Coldplay zal per verkocht ticket ook een nieuwe boom planten. In 2016-2017 speelden ze in totaal voor zo'n 5,4 miljoen mensen. 

"My universe" is Coldplay's nieuwste top-10 hit met K-popsensatie BTS

Martin wil niet beweren dat het systeem volledig solide is. De vele vluchten met privé-vliegtuig blijven een probleem, maar volgens hen doen ze hun uiterste best om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. In het gesprek met BBC News: "We willen nu eenmaal terug met ons publiek connecteren en dat kan je niet doen door gewoon thuis te zitten. Maar we doen alle inspanningen die mogelijk zijn"

Nog enkele eco-maatregelen voor de nieuwe Coldplay-tour

  • Er wordt 100% hernieuwbare energie gebruikt.
  • Op de optredens zullen enkel toiletten met zo weinig mogelijk waterverspilling gebruikt worden.
  • De set wordt gebouwd uit milieuvriendelijke materialen. Bijv. bamboe.
  • Laser- en lichteffecten worden meer energie-efficiënt.
  • Hun befaamde LED-bandjes voor het publiek zijn nu 100% plantaardig en ook elke avond herbruikbaar.
  • Je krijgt een korting op de ticketprijs als je je engageert om met zo min mogelijk uitstoot naar het concert te komen. Een app zal je daarbij helpen.

De band rond Chris Martin mikt op minstens 50% minder uitstoot dan hun vorige tour. Alle begin is moeilijk, maar mogelijk volgen nu ook snel andere artiesten in hun kielzog. 

En wie weet komt hun collega/vriend Stromae wel even piepen op het milieuvriendelijke podium in Brussel? Die kan alvast met de tram naar de Heizel komen.  Tickets zijn te koop vanaf 22 oktober om 10u00. 

Coldplay featuring Stromae: "Arabesque"

Meest gelezen