Natuurdomein rond Aalsters kasteel krijgt een bufferbekken: "Voordelig voor kasteelheer en omwonenden"

In Nieuwerkerken, bij Aalst, komt er een spaarbekken op het domein rond het kasteel van Regelsbrugge, beter gekend als het kasteel van Schotte. Kasteelheer Peter De Winne biedt zijn percelen aan, want de overlast bij zware regenval zorgt voor grote problemen. "Het kasteel staat telkens onder water tot aan de deurklinken, maar ook de kelders van buren en de autosnelweg lopen onder", geeft hij mee.  

In het kader van het Wetlands4Cities-project gaat Natuurpunt, samen met de provincie Oost-Vlaanderen en stad Aalst, een bufferbekken rond het kasteel van Schotte plaatsen.  "Een buffer is goed voor iedereen", legt kasteelheer Peter De Winne uit. "De stad, de omwonenden van het kasteel en ik zouden er voordeel uit halen." 

De befaamde Hoezebeek is het probleemkind en treed bij veel regen telkens uit zijn oevers

Peter De Winne, kasteelheer

Oplossing

De Winne zal een deel van zijn gronden ter beschikking stellen om het bufferbekken te kunnen realiseren. "Door het bekken gaat de oorzaak van de wateroverlast, de Hoezebeek, aangepakt worden en ga ik niet alleen mezelf helpen, maar iedereen", zegt hij. "Momenteel is het dweilen met de kraan open, dus een oplossing is zeker welkom." 

Natuurpunt hoopt binnen dit en drie jaar het project te kunnen afronden. 

kasto80

Meest gelezen