(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Eén op de vijf vogelsoorten in Europa met uitsterven bedreigd

Van de 544 vogelsoorten in Europa staan er 71 (13 procent) op de Rode Lijst van BirdLife International. Ze zijn 'ernstig bedreigd', 'bedreigd' of 'kwetsbaar'. Nog eens 35 soorten (6 procent) zijn 'bijna bedreigd' en zijn dus op weg om op de Rode Lijst te belanden. Vijf soorten zijn in Europa al uitgestorven, zo meldt Natuurpunt.

De Rode Lijst beoordeelt het regionale risico op uitsterven van 544 vogelsoorten in meer dan 50 landen en gebieden in Europa. 'Europa' wordt daarbij wel ruimer opgevat dan de EU. Voor elke vogelsoort wordt het risico op uitsterven geëvalueerd op basis van de trend van de afgelopen jaren. 

Bij de bedreigde vogels staan onder meer soorten die slechts een beperkt verspreidingsgebied hebben en alleen daardoor al extra kwetsbaar zijn. Voorbeelden zijn de Corsicaanse boomklever en de Spaanse keizerarend. Zorgwekkend is de achteruitgang van soorten die in een groot deel van Europa voorkomen, bijvoorbeeld de roek. In Vlaanderen zijn de aantallen van de roek met zowat 25 procent afgenomen sinds het begin van de eeuw.

Daarnaast staan ook de watersnip en de tureluur op de Rode Lijst. De kievit stond op de vorige lijst al in de categorie 'kwetsbaar' en laat een status quo optekenen. Zeevogels zijn een sterk bedreigde groep, evenals een aantal eenden.

Lichtpuntjes zijn de vooruitgang van de rode wouw, die ook af en toe in Vlaanderen tot broeden komt. Daarnaast verloren onder meer de zilvermeeuw, ijsvogel en blauwe kiekendief hun rodelijststatus.

Het is de vierde keer dat BirdLife International de lijst uitbrengt. De lancering gebeurt niet toevallig in de week dat de VN-top voor biodiversiteit plaatsvindt, waar een nieuw plan besproken wordt om de wereldwijde biodiversiteitscrisis aan te pakken.

  

Meest gelezen