Activisten van de vier ngo's voerden vandaag ook actie aan de Eiffeltoren in Parijs. "Kandidaten: geen klimaat, geen mandaat", was hun boodschap aan de (toekomstige) presidentskandidaten.
AFP or licensors

Franse regering moet ecologische schade door nalatigheid in strijd tegen klimaatverandering dringend herstellen

De Franse regering moet alle ecologische schade herstellen die ze heeft aangericht door zich de voorbije jaren niet aan haar eigen beloftes te houden in de strijd tegen de klimaatverandering. Dat heeft een Franse rechter beslist in een klimaatzaak die 4 Franse ngo's hadden aangespannen. Boetes legde de rechter niet op.

In 2019 hadden 4 Franse ngo's - waaronder de Franse afdelingen van Greenpeace en Oxfam - een klimaatzaak aangespannen tegen de Franse staat. Ze werden gesteund door meer dan 2,3 miljoen Fransen die een petitie hadden ondertekend.

De ngo's klaagden aan dat de staat de eigen beloftes in de strijd tegen de klimaatverandering, vastgelegd in een strategisch plan voor de periode 2015-2018, niet was nagekomen. Het gaat dan met name over de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

In februari van dit jaar gaf een Franse rechter hen al gelijk en oordeelde dat de staat inderdaad verantwoordelijk is voor het niet naleven van de eigen beloftes.

De ngo's eisten daarop dat de Franse regering de ecologische schade die ze veroorzaakt heeft door haar eigen nalatigheid, moet herstellen. Een rechter gaf hen daarin vandaag opnieuw gelijk.

De rechtbank oordeelde dat de Franse staat alle ecologische schade die ze door het niet naleven van de eigen beloftes heeft veroorzaakt, moet herstellen; en dat uiterlijk tegen eind 2022. Op welke manier dat moet gebeuren, laat de rechter over aan de regering zelf.

Geen boete

De 4 ngo's vroegen de rechter ook om een boete op te leggen van 78 miljoen euro per semester vertraging, maar de rechter ging daar niet op in en legde geen enkele boete op.

Toch zijn de ngo's tevreden met de uitspraak. "Het rechtssysteem is nu onze bondgenoot geworden in onze strijd tegen de klimaatverandering", reageert Jean François Julliard, directeur van Greenpeace Frankrijk.

"Eindresultaat telt"

De Franse staat had tijdens het proces gepleit om niet op de eis van de ngo's in te gaan. Ze betwist niet dat er in het verleden te veel broeikasgassen zijn uitgestoten, maar zegt dat Frankrijk op de goede weg is, zeker met de recente klimaatwetgeving die is goedgekeurd. "Men moet rekening houden met het eindresultaat", klinkt het.

Meest gelezen