Beeld ter illustratie.
Wolvenmeldpunt Nederland

Natuur en Bos houdt internationaal wolvenoverleg met Nederland en Duitsland: hoe zit het met de wolven in die landen?

Vandaag en morgen is er in Lommel een internationaal wolvenoverleg. De experts van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) overleggen met verschillende experten uit Duitsland en Nederland. Maar wat is de 'wolvensituatie' in die landen? Verdeelt de wolf ook daar de samenleving? Klinkt ook daar de roep om maatregelen? 

Het is onduidelijk hoeveel wolven er op dit moment precies in Nederland leven, maar het gaat om een kleine twintigtal. "In de omgeving van Friesland, in het noorden, loopt een wolf rond, net zoals in de omgeving van Drenthe", vertelt René Janssen van het Wolvenmeldpunt in Nederland. "In de Noord-Veluwe zit een roedel en in de Zuid-Veluwe zitten twee paren. Dan heb je nog een alleenstaand mannetje in Limburg. Daarnaast zijn er nog wat wolven die in Nederland passeren op weg naar Frankrijk, Duitsland of België, maar niet in ons land blijven."

De wolf maakt ook in Nederland emoties los, maar de spanningen lopen er minder hoog op dan in Vlaanderen. "In Nederland zijn er wel wat mensen die negatief zijn over het dier, maar over het algemeen is iedereen veel rustiger", klinkt het bij Janssen. "Het is bijvoorbeeld niet zo dat er optochten met duizenden betogers worden georganiseerd, zoals dat wel bij jullie gebeurt." Alleen... woensdagavond raakte bekend dat een van de wolven die in het zuiden van de Veluwe verblijft en op 1 oktober dood werd teruggevonden, doodgeschoten is. Het gaat om wolf GW1490m. "Dat verbaast me echt. Dat ik dit helemaal niet zag aankomen, is misschien ook niet waar, maar ik had in ieder geval gehoopt dat dit nooit zou gebeuren."

Duitsland: wolf doodschieten mag als hij 2 keer op je erf komt

Sinds het midden van de negetiende eeuw is de wolf nagenoeg uitgestorven in Duitsland, net zoals in de rest van West-Europa. Sinds het jaar 2000 keren de wolven er stilletjes aan terug. Duitsland correspondent Charlotte Waaijers van de NOS maakt de optelsom: "In het laatste wolfjaar (dat loopt van 1 mei tot 30 april, nvdr.) zijn er 128 roedels, 35 en 10 enkelingen geteld." Dat tellen gebeurt op een opvallende manier. "Naast het visuele waarnemingen werken ze hier met simulaties die het gehuil van wolven nabootsen. Daar reageren echte wolven op, en zo kunnen ze aantallen bijhouden."

Beluister hier de uitleg van Charlotte Waaijers

"Af en toe worden er in en rond steden wolven gespot", gaat Waaijers verder. "De bezorgdheid of de wolven gevaarlijk zijn voor de mens leeft in Duitsland ook. Maar deskundigen ontkennen dat ze gevaarlijk zijn."

Het afgelopen jaar zijn  2.000 schapen en ander vee gedood, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor

Charlotte Waaijers, NOS-correspondent

"Het zijn, net zoals in België, vooral boeren en veehouders die fel protesteren tegen de wolf. Het aantal wolvenaanvallen stijgt ook sterk", legt Waaijers uit. "Het afgelopen jaar ging het om 2.000 schapen en ander vee, dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. De politiek zet wel in op wolfproof omheiningen, die worden ook gesubsidieerd, maar boeren in de Alpen hebben daar bijvoorbeeld niets aan. Zo zeggen schapenboeren in de bergen dat het niet haalbaar is om hun volledige graasgebied te omheinen."

De wolf is net zoals bij ons een beschermde diersoort. Hoewel het hier daarom ook strafbaar is om een wolf te doden, zijn die regels in Duitsland wat soepeler. "Je mag ook hier niet zomaar een wolf afschieten, enkel in bepaalde situaties", horen we van Waaijers. "Een wolf mag wel afgeschoten worden bij ernstige schade voor een boer. Je mag een wolf ook afschieten als die meer dan 1 keer op je domein komt." En opvallend: als dat gebeurt hoeft het niet dié wolf te zijn die je doodschiet. Het mag ook een andere wolf uit de roedel zijn. "Het is een ingewikkelde situatie, want het is moeilijk om te bewijzen dat een wolf tweemaal over je hek is geklommen."

Meest gelezen