Joeri Rousseau

Belgen doen voor de eerste keer mee aan de Invictus Games: “Dat zijn de Paralympische Spelen voor zieke of gewonde militairen”

België neemt in 2022 voor het eerst deel aan de Invictus Games. Die worden georganiseerd in april in de Nederlandse stad Den Haag. Alleen zieke of gewonde militairen kunnen eraan meedoen.

De Britse prins Harry is al jaren het gezicht van de jaarlijkse Invictus Games. Door de coronacrisis zijn die van 2020 al twee keer uitgesteld. Die van het Nederlandse Den Haag kunnen dan toch doorgaan in 2022. In 2023 zullen ze in Duitsland georganiseerd worden, in Düsseldorf.

Ook sporters met een psychisch probleem

Joerie Rousseau uit De Haan is een van de deelnemers. Hij doet mee aan het indoorroeien en 2 disciplines in het wielrennen, de tijdrit en het criterium. Rousseau zijn job bij Defensie is het  coördineren van het onderhoud van de Belgische oorlogsschepen. Hij is niet gewond geraakt op missie, maar heeft last van artrose en reuma. “Je beperking kan eender wat zijn, lichamelijk, maar ook psychisch. Er wordt altijd wel een classificatie aangeduid, zodat je in een categorie kan onderverdeeld worden.”

Omdat het de eerste keer is dat er ook een Belgische selectie aan de Invictus Games deelneemt, weet Rousseau niet wie zijn tegenstanders zullen zijn. “De coronacrisis is min of meer voorbij waardoor de grote landen wellicht ook zullen kunnen deelnemen. Het niveau zal alleszins hoog zijn, want er zijn meer dan 500 deelnemers uit 20 verschillende landen. Het is ook nog zes maanden, er kan nog veel veranderen”, besluit de militair. 

Meest gelezen