Foto: Radio 2

Karel de Grote Hogeschool heeft er een nieuwe telg bij: prematuurpop Billie

Bij de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen kunnen studenten verpleegkunde en vroedkunde vanaf nu oefenen op een pop die een premature baby voorstelt. De pop, Billie genoemd, is een hoogtechnologische simulatiebaby van 750 gram die 25 weken oud is, te vroeg geboren dus. Met de prematuurpop kunnen levensechte situaties nagebootst worden. De studenten kunnen oefenen op reanimeren, injecties, beademen, bloed afnemen enzovoort. 

Vandaag hield de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen een babyborrel voor simulatiebaby Billie. Het is een premature-babypop waarmee studenten hun vaardigheden kunnen trainen. "Billie is 25 weken oud en weegt 750 gram. De pop wordt gestuurd door een computer en daarmee kunnen we levensechte situaties nabootsen", legt Rik Depauw uit, docent verpleegkunde aan de KdG. 

"Met deze premature pop zullen studenten zich kunnen inleven in waargebeurde scenario's. Als ze dan later op de afdeling neonatologie staan, zullen ze dingen herkennen uit onze oefeningen en weten hoe ze moeten reageren", aldus Depauw.

Ze ademt of ademt niet, verandert van kleur, huilt, hikt, heeft een kloppend hart, aders en bewegende armpjes en beentjes

Stef Janssens, opleidingshoofd verpleegkunde KdG

Billie komt terecht in een hele familie simulatiepoppen die al langer op de KdG wonen en die samen goed zijn voor meer dan 100.000 euro. Er zijn nog twee vaders, een bevallende moeder en een baby. “De prematurebabypop ziet er levensecht uit", vertelt Stef Janssens, opleidingshoofd verpleegkunde. "Ze ademt of ademt niet, verandert van kleur, huilt, hikt, heeft een kloppend hart, aders, bewegende armpjes en beentjes. Studenten kunnen alles wat ze in de les hebben geleerd nu ook echt oefenen op de pop, zoals inspuitingen, reanimeren, beademen, infuus prikken."

Beluister hier het volledige interview met opleidingshoofd verpleegkunde Stef Janssens en lees onder het fragment verder:

Maithe Mertens en Laura Rombouts zijn allebei vierdejaarsstudente verpleegkunde aan KdG en zijn blij met de komst van de babypop. "De komst van Billie is voor ons superbelangrijk, want als verpleegster draag je een grote verantwoordelijkheid. Het leven van de patiënt hangt er soms letterlijk van af. Die oefeningen met een simulatiepop geven ook een boost aan ons zelfvertrouwen. Want hier mogen we nog fouten maken en er is altijd feedback", vertellen ze.

"Een prematurebabypop is ook nog iets helemaal anders dan de gewone babypop die we hier al hebben", vertelt Laura. "De parameters van een neonaat (een pasgeborene, red.) zijn helemaal anders. De beademing van een premature baby kunnen we nu oefenen en ook hoe we een monitor moeten aanleggen."

Maithe en Laura verzorgen prematuurpop Billie
Foto: Radio 2

Meest gelezen