Vlaamse koeien gaven nog nooit zoveel melk tijdens hun leven

Vlaamse melkkoeien hebben nog nooit zoveel melk geproduceerd tijdens hun leven als nu. Dat blijkt uit cijfers van de Coöperatie CRV, die jaarlijks de Vlaamse melkproductie monitort. Per productiedag gaf een koe het afgelopen jaar gemiddeld zo'n 30 kilogram melk, vorig jaar was dat nog 29,7 kilogram. Ine Craenhals van BoerEnCompagnie houdt koeien aan Abdij van Park in Heverlee. Ook haar koeien gaven dit jaar meer melk. Volgens Craenhals heeft dat alles te maken met het gras dat veel sappiger is dankzij de natte zomer.

Vlaamse melkkoeien zouden nog nooit zoveel melk hebben gegeven als nu. Ook landbouwer Ine Craenhals uit Leuven is het al opgevallen: "Onze koeien geven echt veel meer melk dan vorig jaar". Ine heeft een dertiental melkkoeien op een weide aan de Abdij van Park staan. "Op sommige dagen geven ze tot een derde meer." 

Beluister hier het gesprek met boerin Ine Craenhals of lees verder onder het geluidsfragment.

De koeien van Ine zijn niet de enigen die meer melk produceren. Volgens Coöperatie CRV, die jaarlijks de Vlaamse melkproductie in kaart brengt, producteert een koe op dit moment zo'n 29.397 kilogram melk tijdens haar leven. Dat is gemiddeld 500 kilogram meer dan vorig jaar. Dat koeien steeds langer leven, zit daar mogelijk voor iets tussen. "Vlaamse veehouders werken aan een duurzame veestapel. Een betere gezondheid en langere levensduur is voor hen belangrijker dan een hogere melkproductie per lactatie. Deze cijfers bewijzen dat die strategie werkt", besluit Jos Buiting van Coöperatie CRV.

Boerin Ine denkt dat ook de kwaliteit van het gras een rol speelt. "De natte zomer heeft het gras veel deugd gedaan. Het is goed gegroeid en is lekker sappig. We denken soms dat dat niet zoveel uitmaakt, maar koeien eten veel liever groen, sappig gras in plaats van droger gras zoals de afgelopen jaren. Ze worden daar superblij van. En dat resulteert dus in meer melk."

Meest gelezen