Eerst corona en daarna spoorwerken voor de deur: Grieks eethuis moet opening restaurant blijven uitstellen

In snelheid gepakt door het coronavirus en kort daarop een opgebroken straat en stoep: het zit de eigenaars van Kosta’s Grieks Eethuis in Diepenbeek niet mee. De hoofdingang van het pand op de hoek van de Stationsstraat en de Spoorstraat is volledig ontoegankelijk, en de geïmproviseerde zij-ingang voor verse take-away blijkt exclusief terrein voor waaghalzen. Op de koop toe staat er een werkweekend voor de deur. “Als we ons restaurant eindelijk kunnen openen, vieren we feest!”, klinkt het optimistisch. 

Ondanks de ophopende ellende begint uitbater Kosta met een positieve noot: “Als de werken straks achter de rug zijn zullen we de vruchten daarvan plukken. Er komt een fietsenstalling voor de deur, fietsers en voetgangers zullen zich veilig kunnen verplaatsen via een ondergrondse tunnel en de Stationstraat wordt een groene zone. Al is het allerbeste toch wel dat we eindelijk af zullen zijn van dat oorverdovende belsignaal nu de overweg verdwijnt. Kortom: dit wordt een toplocatie. We moeten er jammer genoeg wat geduld voor hebben."

"Veel geduld", benadrukt Costa. "Zeker nu er opnieuw een uitdagend weekend voor de deur staat. De overweg van de Stationstraat, die voor ons pand ligt, wordt afgesloten door werken. Mensen die van onze calamares en soufflakis willen smullen, zullen de moeite moeten nemen om helemaal via de spooroverweg aan de Molenstraat hun weg naar hier te vinden." 

(Lees verder onder de foto.)

Opening in eerste lockdown

De kiem van het Griekse eethuis werd gelegd in februari 2020, net voor COVID-19 aan zijn wereldtour begon. “We hebben de deuren geopend toen de eerste lockdown al was afgekondigd”, gaat Kosta verder. “Net zoals andere horecazaken besloten we om te beginnen met take-away. Maar de hoofdingang en aansluitend de grote restaurantruimte leende zich niet goed om mensen te ontvangen. Het was onpraktisch en veel te ruim. Daarom verwelkomden we onze klanten aan de zij-ingang langs de Spoorstraat. We maakten ons opslagkot leeg en bouwden daar een afhaaltoog. Dat gebeurde bovendien ook met oog op de werken. We dachten dat dit stukje toegankelijk zou blijven, maar dat draaide anders uit...”

(Lees verder onder de foto.) 

Het echte restaurant blijft voorlopig dicht: stel je voor dat je dit hindernissenparcours moet afleggen na een fles retsina… Dat komt niet goed!
Kosta, uitbater

Als voormalig graafmachinist heeft Kosta begrip voor de gang van zaken. “Die mannen zijn gewoon gefocust op hun taak. Maar bulldozers en losse tegels voor de deur ogen natuurlijk niet aantrekkelijk. Ondanks enkele steunmaatregelen knopen we met moeite de eindjes aan elkaar. Gelukkig zijn er toch klanten die zich niet laten tegenhouden. Oude mensen zijn creatief en sturen hun kinderen of kleinkinderen. Het echte restaurant opendoen zie ik voorlopig niet zitten. De situatie voor de ingang is veel te gevaarlijk. Stel je voor dat je na een fles retsina dit hindernissenparcours moet afleggen… Dat komt niet goed! In ons take-awaygedeelte serveren we geen alcohol.”

Kosta eindigt zijn verhaal zoals hij het begon: “Het is ontzettend moeilijk op dit moment, maar de toekomst ziet er rooskleurig uit. Onze klanten zijn tevreden en kijken uit naar de opening van het échte restaurant. Als de werken midden 2022 op tijd zijn afgerond, vieren we feest!”

Meest gelezen