Instant Streetview

Laatste priester kerk in Dendermonde over komst vaccinatiecentrum: "Goed, maar ontwijding is boven kerk beslist"

Eerstelijnszone Dender bouwt een nieuw vaccinatiecentrum in de Dendermondse Sint-Jozef Arbeiderkerk. Met de beslissing van de overheid om de vaccinatiecampagne te verlengen, zijn er nieuwe vaccinatiecentra nodig. Gezien deze in Appels en Hamme gesloten zijn, is gezocht naar een nieuwe locatie voor de Denderstreek. Die is gevonden in de ontwijde Sint-Jozef Arbeiderkerk. De laatste priester van de kerk, Paul De Craene, heeft er zeer gemengde gevoelens over.

Er komt dus een nieuw vaccinatiecentrum in de Denderstreek, namelijk in de ontwijde Sint-Jozef Arbeiderkerk in Dendermonde. De laatste eucharistieviering in die kerk dateert van vlak voor de coronacrisis. Priester Paul De Craene, die meer dan 10 jaar de erediensten verzorgde in de kerk, heeft nog steeds gemengde gevoelens over de ontwijding van die kerk: "Dat is boven ons hoofd, boven de Kerkfabriek, beslist."

De kerk is ontwijd op advies van rarara, alleszins niet na een gesprek met mij
Priester Paul De Craene

De bisschop heeft de kerk toen ontwijd, vertelt De Craene: "Op advies van rarara. Zeker niet na een gesprek met mij. Die ontwijding zit natuurlijk in het plan om een aantal kerken te sluiten. Maar de manier hoe het is gebeurd, is al een discussiepunt. Ten tweede is dat voor de oudere mensen zeer teleurstellend. Zij hebben mee de kerk opgebouwd en verschillende activiteiten gefinancierd, dat is kwetsend voor hen."

Toch goede bestemming

Maar buiten het gemis van de originele functie van het kerkgebouw, is hij tevreden dat het gebouw nu een goede bestemming krijgt. "De mensen zullen blij zijn dat de kerk nog eens gebruikt wordt voor nobele doelstellingen, zoals de vaccinatie. Maar het is iets tijdelijk, denk ik, tot de problematiek van de coronacrisis is weggewerkt." 

Of de kerk geschikt is als locatie voor dergelijk doel vindt De Craene wel. Het is lang geleden dat de man zelf nog in de kerk is geweest, maar hij weet dat er veel veranderd is. "Het orgel en andere kerkelijke artikelen die tot de eredienst behoren, zijn weggenomen. Nu is dat dus een gebouw zoals een ander. Het is een mooie ruime kerk. Ik vind het toch jammer dat een stuk christelijk erfgoed verdwijnt", zegt hij.

65-plussers en 12-jarigen

De verlenging van de vaccinatiecampagne, dat gebeurt op advies van de Hoge Gezondheidsraad en de Taskforce Vaccinatie, richt zich op alle 65-plussers die een derde prik krijgen. Voor de Eerstelijnszone in Dendermonde gaat het om ongeveer 22.000 personen. Daarnaast zullen ook nieuwe 12-jarigen een uitnodiging krijgen voor een vaccin.

Het vaccinatiecentrum in de Sint-Jozef Arbeiderkerk, dat is in de wijk Keur, gaat begin volgende maand open. Het gaat om een goede locatie, volgens Eerstelijnszone Dender, omdat het in het midden van de gemeenten Berlare, Zele, Hamme, Buggenhout en Lebbeke ligt. Er zijn bushaltes op wandelafstand, wat het vervoer ook gemakkelijker kan maken.

Meest gelezen