Videospeler inladen...

Het einde van Alitalia: na 74 jaar valt het doek over de Italiaanse luchtvaartmaatschappij

Vanavond om 23.10 uur voert de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia haar laatste vlucht uit. Daarna stopt het voor Alitalia, dat al sinds 2002 kampt met aanhoudende financiële problemen. Voor de personeelsleden van de luchtvaartmaatschappij dreigt een onzekere toekomst. 

Alitalia startte op 5 mei 1947 onder de naam Aerolinee Italiane Internazionali, met een eerste vlucht op de verbinding Turijn-Rome-Catania. De eerste intercontinentale vlucht kwam al een jaar later, van Milaan naar Latijns-Amerika. In 1975 fuseerde de luchtvaartmaatschappij met Linee Aeree Italiane en werd de naam "Alitalia" gekozen, wat een combinatie van "vleugels" en "Italië" betekende. Tegen 1960 vervoerde de maatschappij 1 miljoen passagiers, in 1990 was dit gegroeid naar 25 miljoen.

Luchtvaartmaatschappij Alitalia geldt als een nationaal symbool in Italië, maar vanavond komt er een einde aan 74 jaar geschiedenis. Om 23.10 uur zal het laatste toestel van Alitalia vanuit Sardinië naar Rome vliegen. Morgen zal de nieuwe luchtvaartmaatschappij Italia Trasporto Aereo (ITA) starten, met steun van de Italiaanse overheid. ITA neemt geen personeelsleden van Alitalia over. 

Faillissement

Alitalia zat al sinds 2002 in de rode cijfers, ondanks meerdere pogingen om het bedrijf er weer bovenop te halen. In 2017 ging Alitalia officieel failliet, maar werd ze op de been gehouden door de Italiaanse staat, die een overbruggingskrediet van 900 miljoen euro toekende aan de luchtvaartmaatschappij. Dat was onwettig volgens Europa. 

Nu het doek definitief valt over Alitalia, komt dus een nieuwe, afgeslankte luchtvaartmaatschappij in de plaats: ITA. Voor de meer dan 10.000 personeelsleden van Alitalia dreigt heel wat onzekerheid, want zij krijgen geen voorrang bij de aanwervingsprocedure. ITA gaat van start met 52 toestellen en 2.800 werknemers. De nieuwe luchtvaartmaatschappij vliegt vanaf morgen op 44 bestemmingen, maar tegen 2025 kan dit aantal groeien naar 74.  

Alitalia was de vaste luchtvaartmaatschappij van de paus:

De Italiaanse premier Mario Draghi omschreef Alitalia eerder dit jaar nog als familie: "een dure familie, maar toch familie". Ook de paus vliegt traditioneel met Alitalia, maar het is nog niet bekend of de paus ook voor opvolger ITA zal kiezen. Het merk Alitalia wordt verkocht, maar tot nu toe daagde er nog geen bieder op. 

Bekijk hieronder een overzicht van het aantal veroordelingen van de maatschappij door onze expert luchtvaart Riadh Bahri in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen