Leerlingen Don Bosco Hoboken vroeger naar huis gestuurd wegens lerarentekort

Bij de middelbare school Don Bosco in Hoboken wordt het lerarentekort de laatste dagen pijnlijk duidelijk. De school moet zelfs af en toe leerlingen vroeger naar huis sturen omdat er geen leerkrachten zijn om hen op te vangen. "Sommige vacatures staan al sinds augustus online, maar er komt geen reactie op", zegt adjunct-directeur Pieter Schippers van Don Bosco Hoboken. 

Het schooljaar is nog maar 6 weken bezig en toch laat het lerarentekort zich al voelen. In de middelbare school Don Bosco in Hoboken is het tekort zo groot, dat leerlingen vroeger naar huis gestuurd worden en dat leerkrachten met pensioen weer worden opgetrommeld. "We proberen het beste te doen voor onze leerlingen, maar de oplossingen waarvoor we nu moeten kiezen, zijn geen goede oplossingen", vertelt adjunct-directeur Pieter Schippers van de tweede graad op Radio 2 Antwerpen.

De leerlingen beseffen ook dat dit hun schoolcarrière niet ten goede komt

Pieter Schippers, adjunct-directeur tweede graad Don Bosco Hoboken

De school had in augustus een aantal vacatures op hun website geplaatst, maar daar kwam veel minder reactie op dan gehoopt. "Op een aantal vacatures hebben we zelfs nog geen enkele reactie gekregen. Het zijn vooral de vacatures voor kortere periodes, zoals een zwangerschaps- of ouderschapsverlof, waarvoor we echt niemand vinden", zegt Schippers. 

Beluister hier het gesprek met adjunct-directeur Pieter Schippers:

Niet alleen voor de leerkrachten zorgt het tekort voor een grotere werkdruk, ook voor de leerlingen komen de lessen in gedrang. "Als je tegen hen zegt dat ze vroeger naar huis mogen omdat er geen opvang is, dan zijn ze daar blij om. Maar als je individueel met hen praat, dan merk je wel dat ze beseffen dat dit hun schoolcarrière niet ten goede komt", aldus Schippers.

Verantwoordelijkheid van de overheid

"Stel dat wij binnenkort de onderwijsinspectie over de vloer krijgen, die misschien zegt dat onze leskwaliteit niet meer goed genoeg is. Is dat dan onze schuld of die van de overheid, die ons niet in staat stelt om leerkrachten te vinden?", vraagt Schippers zich luidop af. 

Volgens de school liggen er een aantal grotere problemen aan de basis van het lerarentekort, waarvoor de overheid dringend een oplossing moet voorzien. "Er is al jarenlang beloofd om de planlast te verlagen, maar daar slaagt men niet in. Leerkrachten moeten meer kunnen lesgeven en scholen moeten een grotere vrijheid krijgen", zegt Schippers. "Maar in eerste instantie moet het lerarenberoep vooral weer aantrekkelijk gemaakt worden."

Meest gelezen