Radio 2

Mobiele vaccinatieteam houdt stop bij Ons Centrum in Leopoldsburg, maar niet voor coronavaccins

Vanmiddag ging een mobiel vaccinatieteam aan de slag bij armoedevereniging Ons Centrum in Leopoldsburg. Niet om mensen in te enten tegen corona, maar wel tegen andere ziektes zoals mazelen, bof, rode hond en tentanus. "Het is een laagdrempelige manier om mensen te informeren over hun vaccinatiestatus. Veel mensen vergeten dat te controleren", aldus arts Hans Werbrouck. 

We zouden al eens vergeten dat een vaccinatie niet altijd tegen corona is, maar dat er ook andere ziektes zijn waar een vaccin voor nodig is. Het mobiele vaccinatieteam van Agentschap Zorg en Gezondheid herinnerde de mensen van Leopoldsburg er aan door langs te komen bij armoedevereninging Ons Centrum. "Wij willen mensen informeren en sensibiliseren over het belang van basisvaccinatie, want dat wordt vaak uit het oog verloren", aldus arts Hans Werbrouck. 

Laagdrempelig

Het mobiele vaccinatieteam focust zich vooral op mensen die door allerlei omstandigheden door de mazen van het net glippen. Daklozen, thuislozen, mensen zonder papieren, mensen met weinig financiële mogelijkheden of mensen met een tekort aan informatie, allemaal kunnen ze terecht bij het vaccinatieteam. "We verplichten niemand om zich te laten vaccineren. Maar we merken wel dat hier weinig weigeraars zijn, zeker wanneer we uitleggen dat het allemaal draait om bescherming."

Jamie twijfelde niet en liet haar opnieuw vaccineren tegen tetanus. "Ik kom graag naar Ons Centrum voor de gezelligheid, maar ik wist niet dat de mogelijkheid om te vaccineren er zou zijn", lacht ze. "Die kans heb ik niet laten liggen. Ik informeerde even geleden wel bij de dokter, maar ik ga niet elk jaar naar het buitenland en verloor zo de vaccinatie uit het oog. Maar nu kan ik er weer 10 jaar tegen!"

Mobiel door Limburg

Het mobiele vaccinatieteam van het Agentschap Zorg en Gezondheid trekt heel Vlaanderen door en hield al halt op verschillende plaatsen in Limburg. "In Tongeren, Zonhoven, Hasselt en nog op andere plaatsen in Limburg spreken we organisaties aan over deze kans. Veel organisaties maken er gretig gebruik van en zien het nut ook voor de toekomst in. Wij zullen dus nog heel mobiel blijven", lacht arts Werbrouck. 

Meest gelezen