De Noorse politie onderzoekt een van de plekken waar de man gisteravond toesloeg.
Terje Bendiksby / NTB

Aanval met pijl en boog in Noorwegen "lijkt op terreurdaad", zegt politie, "maar echte motief nog niet duidelijk"

De Deense man die gisteren vijf mensen doodschoot in het Noorse stadje Kongsberg, was bekend bij de Noorse politie wegens eerdere berichten van radicalisering. Volgens de politie lijkt de aanval op een terreurdaad, maar ze voegt eraan toe dat ze het werkelijke motief nog niet kent. De man heeft zich naar verluidt bekeerd tot de islam en zou geradicaliseerd zijn, maar er is ook sprake van mogelijke mentale gezondheidsproblemen. Hij zou eerder al gedreigd hebben familieleden te doden.

Een 37-jarige Deense man, inmiddels geïdentificeerd als Espen Andersen Bråthen, schoot gisteravond vijf mensen dood in het Noorse stadje Kongsberg, ten westen van de hoofdstad Oslo. De slachtoffers zijn vier vrouwen en één man, allen tussen 50 en 70 jaar oud. Er vielen ook  twee gewonden. Zij liggen nog in het ziekenhuis, op een afdeling intensieve zorg, maar zijn buiten levensgevaar. 

Verschillende slachtoffers werden doodgeschoten in een supermarkt, bevestigde de Noorse politie vandaag op een persconferentie. Waarom de man op onschuldige mensen schoot, is nog niet duidelijk. Volgens de politie lijkt de aanval op zich op een terreurdaad, maar ze voegt er aan toe dat het werkelijke motief nog niet duidelijk is en verder wordt onderzocht.

De man was in elk geval bekend bij de politie en die heeft in het verleden al contact met hem opgenomen omdat men vreesde dat hij aan het radicaliseren was. De politie maakte ook bekend dat de man zich tot de islam bekeerd heeft. 

Maar of die bekering en radicalisering ook aan de basis van de moorden liggen, moet nog verder uitgezocht worden, benadrukte de politie.

Er is namelijk ook sprake van mentale gezondheidsproblemen, die aan de oorzaak van de aanslag zouden kunnen liggen. Dat zeggen althans familieleden van de verdachte. De man heeft in het verleden al eens een contactverbod gekregen, nadat hij er mee gedreigd had om enkele familieleden te vermoorden. De verdachte zal nu een psychiatrisch onderzoek moeten ondergaan, maakte de politie bekend. 

De politie gaat er hoe dan ook nog altijd van uit dat de man alleen handelde. Hij heeft zijn daden ook bekend en is bereid om mee te werken aan het onderzoek. De man is intussen officieel aangeklaagd voor de moorden. 

Videospeler inladen...

Pijl en boog maar ook andere wapens

Gisteren was al bekend dat de Deense man vooral met pijl en boog schoot. Ook politieagenten die gisteravond ter plaatse kwamen, werden met pijlen beschoten, maakte de politie vandaag bekend. De verdachte zou volgens de politie echter ook andere wapens gebruikt hebben.

De politie werd om 18.12 uur gewaarschuwd over een man met pijl en boog en kon de man een dik halfuur later arresteren, om 18.47 uur. Bij een eerdere confrontatie kon de verdachte nog ontsnappen. Mogelijk werden alle slachtoffers pas gedood na aankomst van de agenten, zei de Noorse politie nog.

De schietpartij was de dodelijkste aanslag in Noorwegen sinds de aanslagen in Oslo en op het eiland Utoya in 2011. De extreemrechtse Anders Behring Breivik doodde toen 77 mensen, de meesten onder hen tieners die op een jeugdkamp bijeen waren.

Meest gelezen