Lantis

Oosterweelwerken op Linkeroever en in Zwijndrecht zullen half jaar vroeger klaar zijn dan gepland

De Oosterweelwerken op Linkeroever en in Zwijndrecht zullen minstens een half jaar vroeger klaar zijn dan gepland, in 2024 in plaats van in 2025. Dat meldt Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding. Dat is goed nieuws, want aan het begin van de werken leek het erop dat alles net langer zou duren. "Het is een hele uitdaging geweest", zegt Annik Dirkx van Lantis.

De Oosterweelwerken op Linkeroever en in Zwijndrecht zullen minstens 6 maanden sneller klaar zijn dan gepland. Dat is verrassend nieuws, omdat er na de start van de wegenwerken in 2018 nog enkele andere werken bijkwamen. Zo werden enkele leefbaarheidsprojecten pas in 2019 goedgekeurd. Het gaat dan bijvoorbeeld om geluidsschermen bij het Ringpark West, voor de bewoners van Zwijndrecht en omstreken.

We hebben met verschillende partijen samengezeten om te bekijken hoe we alle werken samen sneller konden realiseren

Annick Dirkx, Lantis

"Het is een hele uitdaging geweest, maar de extra leefbaarheidswerken zijn de aanzet geweest om met het gemeentebestuur, het Agentschap Wegen en Verkeer en een aantal partijen samen te zitten om te bekijken hoe we alle werken samen sneller konden realiseren.  Het gevolg is een heel mooi resultaat", zegt Annick Dirkx van Lantis. 

Wat is er al (bijna) klaar?

Verschillende onderdelen van de Oosterweelwerken werden en worden nog dit jaar helemaal opgeleverd. Zo was in september het op- en afrittencomplex in Waaslandhaven-Oost al klaar. Eind deze maand volgt het vernieuwde wegdek van de E17 in beide rijrichtingen. Daarna wordt de tweede reeks van geluidsschermen langs diezelfde snelweg geplaatst. 

Wat moet er nog gebeuren?

Maandag starten nog de voorbereidende werken langs het viaduct van Merksem. Dan gaan de opritten er in de richting Nederland dicht voor de komende 10 jaar, tot het einde van alle Oosterweelwerken.

De opstart van de werken aan de Scheldetunnel heeft dan drie maanden vertraging door de PFOS-problematiek. Die werken starten daarom pas in december. PFOS zal ook op de aanleg van het Oosterweelknooppunt een impact hebben.

Meest gelezen