Blijft Open VLD in het Antwerpse stadsbestuur? Burgemeester De Wever: "Dit theater werkt op mijn zenuwen"

Blijft Open VLD in het stadsbestuur van Antwerpen zitten of niet? Dat is een vraag die op het lokale politieke toneel almaar luider klinkt. Zeker nu nationaal Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert eist dat coalitiepartners N-VA en Vooruit deze week nog de nodige handtekeningen leveren om Willem-Frederik Schiltz te kunnen aanstellen als nieuwe schepen. "Een ultimatum? Dan doe ik deze week niks meer. Dan wacht ik gewoon af en zullen we wel zien. Als ze er dan uit stappen, is het ook geregeld", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA) op Radio 2 Antwerpen.

"Het is toch wel eigenaardig dat je plots verneemt dat je coalitie in crisis is, terwijl wij daar zelf niks van merken", reageert Bart De Wever voor het eerst op deze zaak in "Start Je Dag". "Wij vergaderen gewoon met het schepencollege en er is geen vuiltje aan de lucht."

Op de vraag of hij dan ook voort wil met Open VLD legt hij de bal in het kamp van de liberalen: "Ze moeten me toch eens komen uitleggen waarom er een groot probleem is. Want het begint toch een beetje op mijn zenuwen te werken. Dat moet ik wel toegeven. Als ze oppositie willen voeren, dan moeten ze me dat komen zeggen, dan kunnen we dat regelen. Ik ben iemand met wie je echt wel afspraken kan maken."

Het is toch wel eigenaardig dat je plots verneemt dat je coalitie in crisis is, terwijl wij daar zelf niks van merken
Bart De Wever, burgemeester Antwerpen (N-VA)

Bij het begin van de legislatuur was afgesproken dat Open VLD een tweede schepen zou krijgen na drie jaar en dat Vooruit er één zou afstaan. Als tweede schepen wordt Willem-Frederik Schiltz naar voren geschoven, maar die zou niet zo goed liggen bij N-VA door zijn eerder groen profiel. Er wordt ook gevreesd dat hij zichzelf en zijn partij meer naar de voorgrond wil werken dan de huidige Open VLD-schepen Claude Marinower.

Of De Wever dan geen probleem heeft met Schiltz, klinkt het aarzelend: "Euh... ik zal één van de dagen wel eens met hem gaan spreken. In mijn ervaring doe je dat beter dan allerlei verklaringen af te leggen in de krant. Ik zie dat Egbert Lachaert nu een ultimatum stelt en deze week een akte wil, of ze stappen eruit. Dan doe ik deze week niks meer. Dan wacht ik gewoon af en zullen we wel zien. Als ze er dan uit stappen, is het ook geregeld. Dat theater werkt wat op mijn zenuwen."

Willem-Frederik Schiltz zelf lijkt het niet aan zijn hart te laten komen. Hij kondigde op Instagram aan dat hij klaar is om er vanaf januari in te vliegen als schepen. Hij poseerde samen met partijgenote Erica Caluwaerts voor het stadhuis. Ook zij zal in het bestuur stappen, omdat afgesproken werd dat huidig schepen Claude Marinower op het einde van dit jaar zou stoppen.

Meest gelezen