Overgebleven Belgen in Afghanistan kunnen via Qatar terug, rest moet nog wachten

Ons land gaat overgebleven Belgen in Afghanistan evacueren via evacuatievluchten naar Qatar. Maar zo'n 45 ex-werknemers van ons land en 63 mensen die gevaar lopen, zullen voorlopig niet geëvacueerd worden, bevestigt Buitenlandse Zaken. 

Volgens de krant De Tijd staan nog zo’n 442 mensen op de evacuatielijst van Buitenlandse Zaken. Die zijn onderverdeeld in vier categorieën. Belgen of mensen met een geldige verblijfsvergunning kunnen mee met de vliegtuigen naar Qatar. 

Twee andere groepen, voormalige werknemers en mensen die gevaar lopen, mogen dus niet mee als passagier. Dat komt omdat Qatar alleen Belgen of mensen met een geldige verblijfsvergunning aan boord van de vliegtuigen laat. De anderen moeten dus wachten.

Evacuatie complexe opdracht

“Het bereiken van de achtergebleven Belgen is niet eenvoudig. Sommige mensen op de lijst kunnen we niet langer bereiken”, zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. “Dat kan zijn omdat hun nummer niet meer werkt, of omdat ze misschien al naar het buitenland zijn gevlucht.” Bovendien blijkt dat niet iedereen op de lijst intussen nog wil vertrekken.

De situatie in Afghanistan is intussen wat stabieler en sommige hebben persoonlijke redenen, bijvoorbeeld zieke familie, om nog even te blijven. “Dat maakt het opstellen van de lijsten van wie nog wil vertrekken erg complex”, aldus Buitenlandse Zaken. 

Ons land raadt landgenoten af om zelf naar de grens met Pakistan te trekken, onder meer omdat terreurgroep IS-K actief is in het grensgebied. Bovendien is het verkrijgen van een transitvisum voor Pakistan niet altijd eenvoudig.

Volgens Buitenlandse Zaken hebben sommige achtergebleven Belgen intussen besloten om toch in Afghanistan te blijven.

Meest gelezen