Radio 2

Pand Koloniale Waren en Huis Hoste in Hasselt kennen nieuwe bestemming: "Een plaats voor muzikale totaalbeleving"

Vzw Kunstencentrum België heeft het pand Koloniale Waren en Huis Hoste een nieuwe bestemming kunnen geven, zo bericht Het Belang van Limburg. De panden aan de Koning Astridlaan kennen hun nieuwe huurder: MACCA. Die organisatie wilt alle muzikale eindjes aan elkaar knopen door concerten, horeca maar ook vintage marktjes met vinyl en kunst samen te brengen. Ze starten snel met de renovaties en hopen begin 2023 de eerste muzikale gasten te ontvangen. 

“We willen in de waardevolle gebouwen heel wat dingen samenbrengen die te maken hebben met muziek”, vertelt John Deswert, een van de medeoprichters van MACCA. De organisatie broedde al 2 jaar op het idee, en nu krijgt het eindelijk meer vorm. “Er zijn al veel plaatsen in Hasselt waar je terecht kan als muziekfan, maar wij willen ook inzetten op creatie. Jongeren die hun eerste optreden organiseren, een eerste single opnemen, kunst tentoonstellen... Binnenkort kan het allemaal. Hasselt en heel Limburg kunnen zo cultureel groeien.”

Wij staan open voor nieuwe ideeën en partners die er samen iets moois van willen maken

John Deswert, medeoprichter MACCA

De naam MACCA, ook de bijnaam van Paul McCartney, doet vermoeden dat de organisatie doordrongen is van muziek. De oprichters zijn fan van muziek uit de jaren 50 tot 70, maar willen op hun nieuwe locatie elk muzikaal genre een kans geven. “We weten dat we niet de enige spelers zijn in Limburg”, vertelt John, “Maar onze deur staat open voor eventuele samenwerkingen. We willen niet concurreren, we willen samen Limburg muzikaal groter maken.” Dat willen ze doen door samenwerkingen aan te gaan met jongerenprojecten als PXL music of muziekmanagment die op hun beurt ervaring kunnen opdoen. 

Partners gezocht

"De plannen van de renovatie liggen op tafel, en we kunnen niet wachten om te starten." Tegen 2023 hopen ze hun eerste bezoekers te ontvangen, maar daarvoor willen ze nog partners aanspreken om mee te bouwen aan hun avontuur. “Wij willen ons vooral focussen op de muziek, maar het gebouw is zo groot dat we er echt een samenwerking van willen maken met partners of medehuurders. Iedereen die een idee heeft mag altijd een pintje komen drinken en een babbeltje slaan. Wij staan open voor nieuwe ideeën en partners die er samen iets moois van willen maken”, sluit John af.  

Meest gelezen