Nicolas Maeterlinck

Peter Verhelst wint de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre

De Vlaamse schrijver en dichter Peter Verhelst heeft de Constantijn Huygens-prijs gewonnen. Dat is vanavond bekendgemaakt in het culturele praatprogramma "Kunststof", op de Nederlandse openbare radiozender NPO Radio 1. De Constantijn Huygens-prijs is een Nederlandse literaire prijs, die sinds 1947 jaarlijks wordt toegekend.

De prijs wordt uitgereikt door de Jan Campert-stichting en is een erkenning van het hele oeuvre van een auteur. Er is een bedrag van 12.000 euro aan verbonden.

De jury noemt het oeuvre van Peter Verhelst "adembenemend" en de prijs "een bekroning van de volgehouden inspanning van Peter Verhelst om te blijven zoeken naar alles wat zou kunnen zijn".

Andere bekende laureaten van de Constantijn Huygensprijs zijn Stefan Hertmans, Adriaan van Dis, Tom Lanoye en Arnon Grunberg. Van 1947 tot nu is de prijs één keer niet toegekend: in 1968. In 1982 weigerde Jan Wolkers de prijs in ontvangst te nemen.  

Peter Verhelst kreeg eerder al de Jan Campert-prijs voor zijn bundel "Nieuwe sterrenbeelden" en de F. Bordewijk-prijs voor de verhalenbundel "Tongkat".

Meest gelezen