Jens Kerckhove

Jens uit Oostkerke verkoopt gepersonaliseerde pompoenen: “Voor ze rijp zijn, prik ik er een naam in”

Jens Kerckhove uit Oostkerke bij Damme versiert pompoenen met de namen van familieleden, vrienden of restaurants en hotels uit de buurt. Hij doet dat door in de pompoenen te prikken met een tandenstoker, 2 maanden voor ze rijp zijn. Wanneer ze dan rijp zijn, krijg je door het gevormde littekenweefsel een naam te zien.

De pompoenliefhebber haalde zijn inspiratie voor het creatieve idee lang geleden op. “Ik was ooit met mijn vader op de pompoenschieting in Bikschote. Daar heb ik zo'n gepersonaliseerde pompoen voor het eerst gezien. Wij hebben elk jaar te veel pompoenen in onze tuin. Ik dacht dus na over een manier waarop ik ze zeker kon kwijtraken”, vertelt Jens aan Radio 2 West-Vlaanderen.

In juli en augustus begint hij er al aan. “Zo'n 2 maanden voor ze rijp zijn begin ik met een tandenstoker in het vel van de pompoenen te krassen. Ze hebben dan de grootte van een kleine voetbal en zijn nog licht van kleur. Eigenlijk doet mijn vriendin het, want haar handschrift is veel mooier”, lacht Kerkhove. “Wanneer ze dan rijp zijn, komt er een mooi littekenweefsel op. Ik heb er dit jaar 6 gemaakt. Een grote handel kan ik het dus niet echt noemen.”

Van deur tot deur

Kerckhove pakt zijn verkoop slim aan. Hij prepareert zijn pompoenen al voor hij het aan de potentiële koper vraagt. Eens de herfst begonnen is, staat hij aan de deur om de versierde pompoen te verkopen voor 10 euro. “Eerst reageren ze verrast, maar er heeft nog nooit iemand geweigerd om zijn gepersonaliseerde pompoen te kopen”, lacht hij.

Hij wil zijn techniek graag eens uitproberen op een andere vrucht. “Een appel met een naam erop, lijkt me nog een goed idee”, besluit hij.  

Jens Kerckhove

Meest gelezen