© Daniel De Kievith

Risico op listeriabacterie: Brugs bedrijf Geal roept 40.000 kilo pannenkoeken terug

Bij een routinecontrole zijn sporen van de listeriabacterie gevonden in pannenkoeken van het Brugse bedrijf Geal. Het bedrijf heeft 40.000 kilo pannenkoeken teruggeroepen.

De listeriabacterie kan onder meer maag- en darminfecties en hersenvliesontstekingen veroorzaken. Bij zwangere vrouwen kan het leiden tot een miskraam. 

Waar de besmetting exact is ontstaan, heeft het bedrijf nog niet kunnen achterhalen. Listeria ontwikkelt zich in stilstaand water en vochtige ruimtes. Het bedrijf wil geen risico's nemen en heeft een groot deel van de productie stilgelegd. Sara Geldhof van Geal: "We hebben niet alleen de productielijn stilgelegd waarop de bacterie is vastgesteld, maar ook de andere productielijnen in dezelfde ruimte. Een gespecialiseerde firma is de volledige installatie aan het ontsmetten. Ook worden sommige onderdelen, zoals buizen, vervangen."

Een gespecialiseerde firma is de volledige installatie aan het ontsmetten

Sara Geldhof, zaakvoerder BVBA Geal

Vandaag al worden nieuwe tests gehouden in het bedrijf om te zien of de listeriabacterie weg is. Volgende week volgen er opnieuw. Pas als ook daaruit blijkt dat er geen verder besmettingsgevaar dreigt, wil Geal de productie weer opstarten. Voorlopig is geen enkele werknemer technisch werkloos. "Het is de eerste keer in het 37-jarig bestaan van ons bedrijf dat we zoiets meemaken", benadrukt Sara Geldhof nog.

Uit de rekken

De Brugse pannenkoeken die op dezelfde productielijn werden gemaakt als de pannenkoeken die besmet uit de test kwamen, zijn intussen uit de rekken gehaald bij Delhaize, Carrefour en Intermarché. Een deel van de pannenkoeken kunnen uiteraard al bij mensen thuis in de koelkast liggen. Heb je zelf nog pannenkoeken van Geal liggen, kijk dan even of er een "B" voor het productnummer staat. Zo ja, controleer in de winkel dan even of jouw pannenkoeken uit de verdachte reeks komen.  

Meest gelezen