Lucy Martin, weervrouw bij BBC, heeft een zichtbare fysieke beperking

VRT gaat voor schermgezicht met beperking tegen 2023

De Vlaamse openbare omroep wil graag een schermgezicht met een beperking introduceren tegen 2023. Dat doel kadert in een breder actieplan waar VRT aan werkt in samenwerking met GRIP vzw, een organisatie die personen met een beperking vertegenwoordigt. Op die manier willen ze ambitieuzer zijn in de representatie van mensen met een beperking in de media.

Bij de Britse collega's is het ondertussen de normaalste zaak ter wereld: weervrouw Lucy Martin, geboren zonder rechteronderarm, presenteert er al enkele jaren het weerbericht. Ze is daarmee niet alleen de eerste weervrouw met een zichtbare fysieke beperking, ze groeide ook uit tot rolmodel. Martin werd in 2015 aangenomen nadat de Britse openbare omroep een workshop van een aantal dagen had georganiseerd, waarbij mensen met een beperking én een passie voor het weer de kans kregen om kennis te maken met de job.

Dat voorbeeld wil VRT graag volgen. In de huidige beheersovereenkomst  engageert de openbare omroep zich om mensen "meer inclusief" te tonen en de schermaanwezigheid van mensen met een beperking moet tegen 2025 van 1,5 procent naar 2 procent verhogen. CEO Frederik Delaplace sprak eerder al het voornemen uit om ook een schermgezicht met een beperking te introduceren.  

Actieplan voor een betere representatie van mensen met een beperking

Dat voornemen is nu ook een concrete doelstelling geworden, vertelde Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) in de Commissie Media in het Vlaams Parlement. De openbare omroep wil tegen 2023 een schermgezicht met een beperking introduceren. Dat doel kadert in een breder actieplan waar VRT aan werkt in samenwerking met GRIP vzw (Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een Handicap). Op die manier willen ze ambitieuzer zijn in de representatie van mensen met een beperking op televisie, of in de media in het algemeen.

Dit is geen zaak van de VRT alleen

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Media (CD&V)

"Dit is natuurlijk geen zaak van de VRT alleen", benadrukte minister Dalle in de commissie. "Het spreekt voor zich dat dit een taak is voor de hele mediasector en dat wij daar ook als samenleving, en als politici, een rol in kunnen spelen, onder meer via onze eigen communicatie, via social media en dergelijke meer. "

"De vraag is ook hoe we nog verder kunnen gaan in het sensibiliseren van private mediabedrijven", voegde hij daar nog aan toe. "Ik denk dat dat een juiste insteek is. We gaan dat niet via een decreet opleggen in private mediabedrijven. Sensibiliseren is inderdaad het codewoord."

Eén schermgezicht met een beperking is veel meer waard dan duizend keer mensen met een beperking met hun problemen in beeld brengen

Maurits Vande Reyde, Vlaams Parlementslid (Open VLD)

Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) is in elk geval blij met de doelen die VRT zichzelf heeft gesteld. “Mensen met een beperking worden vaak ofwel in een heldenrol of in een ‘ocharme’-sfeer afgebeeld”, aldus Vande Reyde. “Maar echte representatie gaat over mensen met een beperking laten zien voor wat ze wel kunnen en niet voor wat ze niet kunnen. Dit traject is daarom het goede voorbeeld. Eén schermgezicht, één opiniemaker, één sportanker, één talking head, één weervrouw met een beperking, is veel meer waard dan duizend keer mensen met een beperking met hun problemen in beeld brengen” 

Meest gelezen