YouTube - UZ Gent

UZ Gent voert eerste terugbetaalde operatie voor zeldzame oogziekte uit: "Zonder operatie was ik voor mijn 35e blind"

Na meer dan 20 jaar onderzoek zijn in het UZ Gent de eerste terugbetaalde gentherapieën voor een zeldzame oogaandoening uitgevoerd. De operatie werd op twee patiënten, onder wie de 21-jarige student Talha Aydin, toegepast. "Mijn zicht is gestabiliseerd, zal niet meer achteruitgaan en zo is blindheid vermeden", vertelt hij. 

In het Gentse Universitair Ziekenhuis zijn voor het eerst terugbetaalde operaties voor een zeldzame oogaandoening uitgevoerd. Normaal kost zo'n therapie 675.000 euro, maar nu komen een 20-tal Belgen voor terugbetaling in aanmerking. Student Talha Aydin onderging de therapie: "De operatie was een spannend moment voor mij en ik heb er veel over zitten piekeren, maar uiteindelijk heb ik toch beslist om me te laten opereren."

Afwachten

Het onderzoek naar een eventuele therapie voor de zeldzame oogaandoening, retinale dystrofie, loopt al decennia. "Twaalf jaar geleden zat het project nog in een studiefase en ik wou geen proefkonijn worden", legt Talha uit. "Destijds hebben we besloten om af te wachten tot alles afgerond was en twee jaar geleden hebben we te horen gekregen dat het zo ver was." Daarop besliste hij om de complexe netvliesoperatie te ondergaan. 

Ik ben zeer tevreden en gelukkig dat ik me heb laten opereren, nu ik de effecten ervan heb gezien

Talha Aydin, patiënt met zeldzame oogaandoening

Stabiel

Maar de gentherapie is geen magische oplossing, benadrukt Talha. "Mijn zicht is gestabiliseerd en mijn lichtgevoeligheid is zeker verbeterd, maar het is geen wondermiddel.  Vroeger zag ik enkel straatverlichting 's nachts en na de operatie kon ik ook vormpjes en figuurtjes zien", geeft hij mee. "Ik ben zeer slechtziend en dat zal altijd zo blijven."

Beluister professor Bart Leroy op Radio2 Oost-Vlaanderen die de therapie heeft toegepast:

Meest gelezen