© Zoonar.com/Marvin Samuel TOLENTINO-PINEDA - creative.belgaimage.be

Vrouw veroordeeld voor haatzaaiende memes en video's, Unia: "Belangrijk precedent"

De correctionele rechtbank van Turnhout heeft een vrouw veroordeeld omdat ze op sociale media racistische en antisemitische video's en memes plaatste. Ze kreeg 6 maanden cel met uitstel en een boete van 320 euro. Volgens interfederaal gelijkekansencentrum Unia is de veroordeling een belangrijk precedent.

Tussen maart 2019 en januari 2020 plaatste vrouw op haar sociale media verschillende keren racistische en antisemitische video's en memes. Memes zijn bewerkte foto's die humoristisch bedoeld zijn. De vrouw zou door de posts al op de radar hebben gestaan van het OCAD, het coördinatieorgaan dat de dreiging in ons land analyseert.

Deze veroordeling is een sterk signaal en een uiterst belangrijk precedent dat een leemte in de jurisprudentie opvult

Els Keytsman, directeur Unia

In de posts lachte de vrouw onder meer met de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch en schreef ze ongepaste commentaren op een foto van de brand van het asielcentrum in Bilzen.  Haar internetprofielen zouden ook verschillende neonazisymbolen hebben bevat.

Het interfederaal gelijkekansencentrum Unia stelde zich burgerlijke partij bij de rechtszaak. Volgens Unia is het de eerste keer dat iemand veroordeeld werd omwille van haatzaaierij via memes, al zijn er uiteraard wel al eerdere veroordelingen van online haat geweest in ons land. In een persbericht schrijft het centrum dat het blij is met de veroordeling.  "Binnen het extreemrechtse milieu zien we een verschuiving van offline- naar online-activisme dat evenveel een bedreiging vormt voor de openbare orde en de sociale cohesie", zegt Unia-directeur Els Keytsman. "Onderzoek toont aan dat gewelddadige handelingen in de hand worden gewerkt door virtueel activisme op sociale media. Deze veroordeling is dan ook een sterk signaal en een uiterst belangrijk precedent dat een leemte in de jurisprudentie opvult", aldus Keytsman.

Meest gelezen