Videospeler inladen...

PODCAST - "Zwarte mensen zijn niet bezig met het woke-debat. Die zijn bezig met overleven." Don Pandzou in Vranckx & Byloo

Wanneer het in de media gaat over de woke-beweging, zijn het meestal witte mensen die aan het woord komen, en niet de gemeenschap waar het om gaat. Dat zegt jeugdwerker Don Pandzou in een nieuwe aflevering van de podcast Vranckx & Byloo. Ook VUB-rector Caroline Pauwels is te gast.

Download Vranckx & Byloo op je smartphone:

Bij de start van het academiejaar verwees Luc Sels, rector van de KU Leuven, naar de woke-beweging. Die ijvert voor meer bewustzijn rond sociale ongelijkheid in de samenleving, waaronder (maar niet uitsluitend) racisme en de erfenis van het kolonialisme. Sels vindt dat die beweging "doorslaat naar intolerantie" en zoekt naar "morele zuiverheid".

Bekijk deze aflevering van Vranckx & Byloo hieronder en lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

VUB-rector Caroline Pauwels deelt die bezorgdheid niet helemaal. In Vranckx & Byloo pleit ze voor extremen in het maatschappelijke debat - én dus ook de woke-beweging. "Extreme posities zijn nodig om een debat aan te wakkeren", zegt ze. "Dat geldt voor alle emancipatiebewegingen." Ze verwijst naar de suffragettes die de vrouwenrechten mee op de agenda hebben gezet.

Maar is er wel zoiets als een woke-beweging? En wat zijn die debatten in de media echt waard? Moussa Don Pandzou, co-auteur van het boek Yaya Na Leki, heeft er zijn bedenkingen bij. "Ineens houden witte mensen debatten over woke. Maar zwarte en bruine mensen zijn daar niet mee bezig. Die zijn bezig met overleven. Dus laat ons het debat voeren, maar spreek met de mensen van de gemeenschappen waar het over gaat."

Voor VUB-rector Caroline Pauwels moeten extremen in het maatschappelijke debat kunnen.

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo.

Meest gelezen