© VRT - Geert Van Hoeymissen

Gokreclame op VRT-kanalen wordt tot minimum beperkt

De openbare omroep VRT zal reclameboodschappen voor gokken drastisch afbouwen. Al vanaf 1 januari volgend jaar zal er significant minder reclame te zijn zien voor kansspelen. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) reageert tevreden. "Nog te veel mensen zijn verslaafd aan gokken en gokreclame speelt daar toch wel een belangrijke rol bij", aldus Dalle. 

In de nieuwe beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse regering was al afgesproken dat de openbare omroep tegen begin 2022 een strikter beleid zou uitwerken rond gokreclame. Die oefening is nu gemaakt, in samenspraak met mediagebruikers, organisaties zoals het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Drugs en na intensief overleg met het kabinet van minister Dalle.

"De komende jaren zal er steeds minder gokreclame te zien zijn op televisie en online. Dat wordt tot een minimum herleid. Op televisie zal er ook veel aandacht zijn voor sensibilisering tegen gokken", zegt minister van Media Benjamin Dalle.

De eerste impact zal al vanaf januari 2022 te zien zijn, laat Karen Donders weten, directeur Publieke Opdracht van de VRT. Voor televisie betekent dat een belangrijke terugschroeving van televisiesponsoring van kansspelbedrijven (van 3 naar 1 alliantiepartner). En die reductie wordt naar volume van inkomsten jaar na jaar verdergezet.

Voor de digitale kanalen van VRT (onder meer Sporza.be), voorziet de VRT een jaarlijkse afbouw met 20 procent. Tot de nieuwe videoadvertising van VRT NU worden geen kansspelbedrijven toegelaten. Hetzelfde geldt voor commerciële communicatie rond digitale audio.

"Belangrijke stap in beschermen van consumenten"

"We zijn ervan overtuigd dat we hiermee een belangrijke stap nemen op vlak van de bescherming van consumenten en dat we een gunstige invloed zullen hebben op de verslavingsproblematiek van heel wat mediagebruikers”, reageert VRT-directeur Karen Donders.

In 2025 zal uiteindelijk nog maar zelden promotie voor kansspelen te zien zijn op de VRT. Een minimum dus, maar geen volledige schrapping. Als een kansspelbedrijf sponsor is van een sportevent en de visibiliteit van die partner essentieel is voor het verwerven van de uitzendrechten op het event, dan zal die vorm van reclame onder strikt decretale regels wel behouden blijven.

Bovendien is een totaalverbod op gokreclame een bevoegdheid van de federale overheid, verklaart Vlaams minister van Media Dalle. "De VRT gaat nu wel het voortouw nemen om het drastisch te beperken. In elk geval is dit een pleidooi om op federaal niveau de regels rond gokreclame veel strikter te maken."

"De komende jaren zal er steeds minder gokreclame te zien zijn op televisie en online", zegt Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V):

Videospeler inladen...

Meest gelezen